Copiii din Oancea tremură în clase

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi au centrală termică, au şi lemne, copiii care învaţă la şcoala şi la grădiniţa din Oancea tremură de frig în clase. Motivul? N-are cine face focul, pentru că Inspectoratul Şcolar a desfiinţat posturile de fochist.

Primarul comunei Oancea, liberalul Victor Chiriloaie, ne-a sunat la redacţie, pentru a ne reclama această situaţie: „Am făcut aprovizionarea cu lemnele necesare pentru această iarnă la şcoală şi grădiniţă, le-am tăiat, le-am pregătit, dar nu pot da drumul la centrale pentru că nu există fochist”.

„Nu orice persoană se poate ocupa de centrale termice, este totuşi o răspundere! Avem nevoie de o un om cu această calificare. Cei 120 de copii din Oancea stau cu fulare şi mănuşi în clase, şi cu hainele pe ei. Părinţii sunt disperaţi că elevii ar putea să se îmbolnăvească din cauza frigului în care învaţă”

„Au venit la mine şi mi-au spus că vor să strângă bani pentru a cumpăra calorifere electrice. Nu aş avea nimic împotrivă, ba chiar i-aş ajuta să le cumpere, numai că instalaţia electrică nu rezistă!”.

„Nu pot angaja un fochist care să se ocupe de centrale pentru că Inspectoratul Şcolar a scos postul din organigramă. Am făcut intervenţii, dar degeaba”.

„Sunt sigur că şcoala şi grădiniţa din Oancea nu sunt singurele aflate în această situaţie şi dacă faceţi un raid sigur veţi mai descoperi instituţii de învăţământ în care copii învaţă în frig. Şi vine iarna!”, ne-a declarat revoltat primarul Victor Chiriloaie. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean nu ne-a putut furniza o situaţie a şcolilor şi grădiniţelor din judeţ care sunt neîncălzite din cauza reducerii posturilor de fochist. Onuţ Atanasiu, inspector general adjunct, ne-a declarat, însă, că toţi primarii care au solicitat angajarea unui fochist la şcoli au primit aprobare.

Numai că fochistul respectiv nu poate fi angajat decât fie cu normă redusă, fie doar pentru trei-patru luni, cât ţine anotimpul rece. În plus, inspectorul general-adjunct susţine că a discutat cu directoarea Şcolii din Oancea şi a aflat punctual care ar fi problema:

„Fochistul de aici şi-a dat recent demisia. Directoarea a depus cerere pentru angajarea altui om. I-am dat aprobare şi va organiza concurs cât de curând”.

Citit 730 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.