Economie pe spatele defavorizaţilor

Economie pe spatele defavorizaţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Recunoştinţa,… tăiată cu un sfert * Loviţi: persoane cu handicap, veterani de război, prizonieri etc. * Adio, bilete de odihnă! *

„Guvernul Boc va băga mâinile foarte adânc în buzunarele care au foarte multă nevoie de ajutor din partea statului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan.

Acesta a tras un semnal de alarmă:  „Pe masa de lucru a Guvernului se află o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri în domeniu social, precum şi modificarea unor acte normative”.

Astfel, ordonanţa abrogă unele articole din Legea 44 privind drepturile veteranilor de război, ale invalizilor şi văduvelor de război: din 1 ianuarie 2011, li se taie gratuitatea la abonamentul telefonic. Se taie cu 25 la sută indemnizaţiile prevăzute de „Legea Recunoştinţei” faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei  şi faţă de cei care au avut de suferit după revolta de la Braşov din 1987.

Cu acelaşi procent se taie şi din drepturile persecutaţilor politic de comunişti, ale deportaţilor şi prizonierilor de război.

În aceeaşi proporţie se reduce şi cuantumul indemnizaţiilor pensionarilor din uniunile de creaţie – plasticieni, muzicieni, scriitori. Casa Naţională de Pensii nu mai contractează, de la aceeaşi dată, bilete gratuite de odihnă.

Nu se mai acordă ajutoare sau, după caz,  indemnizaţii la ieşirea la pensie,  la retragere sau trecerea în rezervă a militarilor, poliţiştilor, pompierilor.

Nu scapă nici persoanele cu handicap!

O variantă de ordonanţă de urgenţă de „pe masa Guvernului” vizează persoanele cu handicap. Astfel, din 1 ianuarie, aşa cum „Viaţa liberă” deja a scris, asistentul personal al unei persoane adulte cu handicap va da asistenţă şi va supraveghea două astfel de persoane, nu una, ca până acum.

Excepţie fac persoanele cu handicap care locuiesc singure şi necesită îngrijire permanentă, caz în care oricum se va primi doar jumătate din indemnizaţia actuală.

Ca „bonus”, nivelul indemnizaţiei ajunge la jumătate din salariul unui asistent social debutant cu studii medii bugetar din instituţiile de asistenţă socială (nu din cele cu paturi).  Ceea ce face ca asistentul personal să mai rămână cu un sfert din câştig, să lucreze aproape pe gratis sau să renunţe la slujba oricum grea!

Adultul cu handicap grav (fără alte venituri) va primi o indemnizaţie de 340 lei lunar, 250 lei la handicap accentuat şi doar 35 lei pentru handicap mediu. Cel care câştigă din vreo activitate nu mai primeşte indemnizaţia de handicap.  

Sunt şi… măriri: familiile  care au în întreţinere copii cu handicap grav sau mediu vor primi indemnizaţia mărită… de la 80 lei pe lună la 98 de lei. Tot aşa, creşteri mărunte la celelalte categorii de handicap infantil.

Prezent la conferinţa de presă, un tânăr în cărucior cu rotile a ţinut să se dea exemplu. „Este jale ce se întâmplă în ţara aceasta cu pensiile! Pensia de însoţitor a fost tăiată acum trei luni, acum este de 450 de lei şi cea de handicap este de 40 de lei, aşa că nu ne putem descurca – de plătit întreţinere, mâncare, haine”, ne-a spus Cristian Mihalache, elev la seral la Liceul Metalurgic.

Cristian este hotărât, după ce a comunicat pe internet cu alţii în situaţia sa, să meargă împreună la Bucureşti pentru a picheta, în cărucior,  Guvernul. 

Explicaţie foto: Unul dintre cei loviţi de reduceri, Cristian Mihalache (stânga), alături de Claudiu Brânzan

Citit 1090 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.