Un sfert din Tecuci, ajutoare sociale la căldură!

Un sfert din Tecuci, ajutoare sociale la căldură!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 5.000 de familii cu venituri reduse vor avea nevoie de sprijin pentru a trece iarna * Când sistemul centralizat este în faliment, centrala termică individuală este sfântă * În timp ce vechile centrale de cartier se transformă în spaţii comerciale sau ateliere, de frig în apartamente scapă cine poate * Subvenţii cu suspans după buget *

Că iarna bate la uşă se simte în municipiul Tecuci şi prin numărul mare de dosare cu care primăria este asaltată pentru acordarea ajutoarelor sociale la încălzire. Trecute la catastif au fost deja în jur de 1.600 de cereri, dar este de aşteptat ca numărul lor să crească spectaculos în aceste zile, chiar şi cu „frâna” pe buget pusă de la Guvern.

„Anul trecut au fost în jur de 6.500 de dosare, dar anul acesta vor dispărea de pe lista ajutoarelor în jur de 1.500 de familii, în urma noilor criterii impuse de Executiv (OUG nr.86/2010)”.

„Ajutorul social va fi acordat, în perioada noiembrie – martie, familiilor care au venituri pe membru de familie de sub 615 lei, însă în acelaşi timp persoanele în cauză nu trebuie să deţină alte locuinţe sau anumite terenuri, să nu aibă maşină cu o capacitate cilindrică peste 1.600 cmc, utilaje agricole sau, dacă locuiesc la casă, un anumit număr de animale”, a precizat Cristian Basalic (FOTO 2), viceprimarul Tecuciului.

Chiar şi cu limitările acestea, un număr de 5.000 de familii asistate social este foarte mult la nivelul Tecuciului, dat fiind faptul că întreg municipiul are în total în jur de 20.000 de familii.

Nimic nu se pierde, totul se transformă

Spre deosebire de Galaţi, unde mai în fiecare an iese cu hârâială la punerea în mişcare a sistemului centralizat de încălzire, ba cu probele, ba cu reviziile, ba cu defecţiunile sau cârpelile făcute de mântuială pe la blocuri, tecucenii au fost forţaţi în ultimii ani să-şi ia soarta în mâini în materie de calorifere şi fiecare să se descurce după cum îl duce mintea şi-l ţine buzunarul.

Asta pentru că societatea care acum vreo 5-6 ani asigura căldura în municipiu, Termsal şi-a dat obştescul sfârşit sub povara datoriilor. De exemplu, numai la bugetul de stat, Termsal figura mai prin vară la DGFP Galaţi cu o datorie de 13,22 milioane lei, datorie care, de altfel, este puţin probabil să fie recuperată vreodată.

„Sunt vreo câţiva ani de când multe centrale de cartier ale Termsal nu mai funcţionează. Ele au fost vândute la un moment dat de Finanţe, pentru că fosta societate de gospodărire orăşenească intrase într-o stare de faliment, cu datorii foarte mari, şi li s-a pus sechestru de bunuri… Din 11 centrale, au mai rămas nevândute doar două sau trei…”, a precizat viceprimarul Tecuciului.

Şi, cum nimic nu se pierde, totul se transformă, vechile centrale au reintrat în circuitul urban sub o nouă înfăţişare: unele au devenit spaţii comerciale, altele spaţii de producţie sau depozite, altele aşteaptă încă să primească o destinaţie din partea noilor proprietari.

Ce a mai rămas din Termsal pe partea de apă-canal s-a contopit cu societăţile de profil din Galaţi, Bereşti şi încă vreo 16 comune pentru a forma o asociaţie intercomunitară prin care să poată fi atrase mai uşor fondurile europene.

Tot răul spre bine?

Tecucenii care au reuşit să depăşească, după blocajele de la Termsal criza caloriferelor reci au ajuns la concluzia că, până la urmă, tot răul este spre bine.

„În general, lumea a fost mai mulţumită de centrale decât de sistemul public. Un motiv de mulţumire a fost şi că au scăpat, măcar pe partea astea, de problemele traiului la comun. Se ştie: că-i apă, gunoi, căldură – ce nu este contorizat pentru fiecare în parte duce la neplată, la certuri, datorii”.

„Unde mai pui că persoanele care şi-au pus centrală, dat fiind faptul că nu mai există încălzire centralizată, au scăpat şi de acele plăţi comune, pe scară, care ar fi vorba să se introducă”, a arătat viceprimarul Cristian Basalic.

În ce priveşte căldura pentru şcoli şi licee în mod cert nu va fi nici o problemă. Încă din anii trecuţi au fost montate centrale termice, iar primăria are în prezent un inginer specialist în gaze care asigură verificările şi reviziile periodice sau intervine dacă apare vreo problemă. Şi dat fiind faptul că în ultimele zile a fost destul de frig, în unităţile de învăţământ a început să se dea căldură.

Încălzirea costă, frigul e gratis

O problema este însă că doar 60 la sută dintre tecuceni şi-au permis cheltuiala pe care o presupune o centrală termică.  „Au mai rămas în momentul de faţă familii care îşi fac încălzirea cu lemne, chiar şi la bloc, alţii  mai au un calorifer electric, alţii se încălzesc de la aragaz”, a arătat viceprimarul.

Serviciul de asistenţă socială de la Primăria Tecuci nu are timp „să şomeze”. Sunt de înaintat listele cu cei care primesc ajutoare sociale atât pentru încălzirea pe gaze, cât şi pe cea pe lemne. O problemă este la încălzirea electrică, neluată în calcul la acordarea ajutoarelor de stat”.

În anii trecuţi, pentru 100-200 de persoane, cazuri sociale mai speciale – bătrâni, persoane bolnave, familii aflate în dificultate – CL Tecuci a acordat din bugetul local un ajutor şi pentru persoanele care se încălzeau cu radiatoare sau calorifere electrice. Şi anul acesta problema va fi discutată în şedinţa consiliului local. Dar cam greu cu banii…

„Vom discuta, să vedem în ce măsură ne permite bugetul să le acordăm ajutoare acestor persoane, care nu primesc sprijin nici pe încălzirea pe lemne, nici pe gaze. Cum va ieşi, e greu de spus, pentru că posibilităţile sunt foarte limitate”, a declarat viceprimaul Tecuciului. 

Altfel spus, de la subvenţiile de stat sau municipalitate mai puţin, de la Dumnezeu mai mult. E un fel de scapă cine poate, dat fiind faptul că iarna nu-i ca vara: încălzirea costă şi doar frigul e gratis.

Citit 1198 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.