„Pretenţiile Apă Canal şi Apaterm, abuzive şi ilegale!”

„Pretenţiile Apă Canal şi Apaterm, abuzive şi ilegale!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce „Viaţa liberă” a publicat, luni, în exclusivitate, lista lungă a documentelor pe care cei doi furnizori de apă potabilă, servicii de canalizare, apă caldă şi căldură din Galaţi, Apă Canal şi Apaterm, le cer asociaţiilor de proprietari pentru a le şterge penalităţile în baza Legii 175/2010, Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) a reacţionat violent. Organizaţia a catalogat drept abuzive şi ilegale pretenţiile celor doi operatori.

După ce au studiat cerinţele celor doi operatori, liderii Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari şi-au pus mâinile în cap. „Pe principiul «Să le dăm noi atâta treabă cât să nu mai aibă timp să ne dea ei nouă!», (Apă Canal şi Apaterm) au născocit aceste «norme metodologice»”.

„Nu este nici firesc, nici legal, nici moral ca, prin interpretarea abuzivă a unor temeiuri legale, să împiedice beneficiarii acestei legi să-şi solicite drepturile pe care aceştia le-au câştigat odată cu intrarea în vigoare a Legii 175/2010”, a declarat, ieri, prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi, Antoneta Magdalena Gafiţuc.

Gafiţuc a afirmat că procedura de ştergere a penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri mici este, de fapt, foarte simplă. „Legea 175/2010, la articolul II,  alineatul 4, prevede foarte clar: «Sumele cu titlu de penalităţi datorate (de locatari) către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligatiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii»”.

„După cum este lesne de înţeles, legea nu prevede obligaţia asociaţiilor de a depune o roabă de documente la societăţi, fiind suficientă doar cererea de anulare a penalităţilor, la care va fi anexat procesul verbal încheiat între asociaţie şi locatarul restanţier, prin care s-a stabilit că acesta îndeplineşte condiţiile legii – adică şi-a plătit debitul de bază şi are venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie – ştergându-i-se penalităţile de întârziere”.

„Sarcina de a verifica îndeplinirea celor două condiţii de către locatar îi revine asociaţiei de proprietari, iar răspunderea pentru justa aplicare este a reprezentanţilor legali ai acesteia. Furnizorii de utilităţi nu au nicio competenţă legală în această primă etapă a Legii 175/2010 şi, în atare situaţie, nu au nicio menire să impună reguli asociaţiilor de proprietari”, a spus prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi.

Antoneta Magdalena Gafiţuc a arătat, de asemenea, că pretenţia furnizorilor de utilităţi de a primi adeverinţe de venit pentru întreaga perioadă în care solicitanţii au acumulat penalităţi este absurdă.

„Venitul care trebuie demonstrat de restanţier este acela pe care îl obţine la data depunerii cererii de ştergere a penalităţilor la asociaţia de proprietari, nicidecum veniturile obţinute în ultimii ani, cum în mod nelegal pretind furnizorii de utilităţi, solicitând adeverinţe de venit de la locurile de muncă, de la Administraţia Financiară, de la Şomaj sau de la Mama Natură”, a afirmat oficialul FJAP Galaţi.

Gafiţuc a mai precizat că furnizorii de utilităţi nu au niciun motiv să refuze declaraţiile pe propria răspundere de vreme ce legislaţia internă permite şi reglementează clar, sub sancţiuni penale, folosirea lor. Apă Canal şi Apaterm nici nu vor să audă de aşa ceva şi cer tomuri de documente, înainte de a şterge penalităţile.

Apaterm umblă chiar cu două ocale şi cere fişa locatarului de la asociaţia de proprietari şi adeverinţe de venit de la locul de muncă şi de la Finanţe pentru a se convinge că solicitantul poate beneficia de ştergerea penalităţilor, deşi în fiecare iarnă merge pe încredere şi primeşte zeci de mii de declaraţii pe propria răspundere de la populaţia săracă, căreia statul îi plăteşte factura la încălzire.

O altă şicană pe care unul dintre cei doi furnizori locali de utilităţi, Apă Canal, a găsit-o pentru a le face gălăţenilor un pic mai grea misiunea de a scăpa de penalităţi este anexarea documentelor în copii legalizate.

„Documentele justificative solicitate de Apă Canal pot fi depuse în copie certificată, şi nu în copie legalizată. Chiar şi instanţele judecătoreşti admit ca şi probe în dosarele aflate pe rol documente xeroxate şi certificate «Conform cu originalul», însoţite de semnătura şi ştampila celui ce le depune”, a afirmat prim-vicepreşedintele FJAP Galaţi, Antoneta Magdalena Gafiţuc.

Aceasta i-a îndemnat pe gălăţeni, fie ei locatari, fie administratori de asociaţii, să nu dezarmeze: „Apă Canal şi Apaterm nu au competenţe de elaborare de norme metodologice de aplicare a actelor normative adoptate de legiuitor, iar noi nu suntem obligaţi să le respectăm invenţiile.

Încurajăm asociaţiile de proprietari şi proprietarii restanţieri să solicite în număr cât mai mare celor două societăţi aplicarea prevederilor Legii 175/2010 privind ştergerea penalităţilor, să nu se lase descurajaţi de pretenţiile ilegale pe care furnizorii de utilităţi le ridică, de aşa-zisele proceduri de aplicare ale acestui act normativ, pe care le adoptă într-o formă imposibil de realizat, cu de la sine putere, în mod ilegal.

Cerinţele abuzive ale celor două societăţi pot fi contestate în instanţă de către asociaţii, care pot cere totodată obligarea furnizorilor la ştergerea penalităţilor în condiţiile Legii 175/2010”, a încheiat prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi, Antoneta Magdalena Gafiţuc.

Citit 3832 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.