Pensionarii îşi cer drepturile în stradă

Pensionarii îşi cer drepturile în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descurajant de puţini pentru numărul mare de nemulţumiri pe care le au, cei 30 de pensionari, membri ai Alianţei Europensionarilor din Galaţi, au făcut, ieri, ceva gălăgie pe străzile din centrul oraşului.

De astă dată,  reprezentanţi de seamă ai PNL, PSD şi PDL i-au primit, ceea ce demonstrează măcar respect faţă de tâmplele albe ale protestatarilor… 

PNL şi PSD sprijină cererile vârstnicilor

Conform autorizaţiei primite, vârstnicii s-au adunat în faţa sediului PNL, unde s-a dat citire revendicărilor. „Am o pensie care nu îmi ajunge... Încerc să mai muncesc, pe ici, pe colo, ca să-mi rotunjesc pensia şi să pot să-i cumpăr câte ceva şi fiicei şi nepoatei”, ne-a spus un fost siderurgist, rugându-ne să nu îi publicăm numele, de teamă că cineva ar putea să îi interzică dreptul (constituţional, de altfel) la muncă…

Un alt pensionar a comentat despre vârsta de pensionare: „Păi, la 65 de ani nici nu mai ieşi la pensie, că mori în timpul muncii…. O să ne îngroape aşa, în picioare, să ocupăm spaţiu mai puţin…”. „Poate că suntem puţini, dar suntem o forţă”, a spus liderul Alianţei Europensionarilor, Cristea Toader. 

O delegaţie a pensionarilor s-a întâlnit apoi, în sediul PNL, cu şeful filialei, deputatul Victor Paul Dobre, care i-a ascultat şi le-a spus că îi sprijină în cererile lor. Deplasându-se apoi pe jos până la sediul PSD, de pe Domnească, pensionarii au cerut alegeri anticipate, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

Deputatul PSD de Galaţi Florin Pâslaru a ieşit în faţa sediului, în mijlocul pensionarilor, i-a ascultat şi le-a spus că îi înţelege şi că pentru drepturile lor se luptă întreaga opoziţie în Parlament. „Dar vă ascultă cineva, acolo?”, l-a întrerupt un pensionar, serios, de altfel.

„Da, dar vreau să vă spun ceva: Sunteţi minţiţi când vi se spune că nu sunt bani pentru pensii. Bani sunt, dar se fură de către mafia portocalie!”, le-a spus Florin Pâslaru, susţinându-i în dorinţa de organizare a alegerilor anticipate.

Mircea Toader a făcut promisiuni

Intensitatea cu care pensionarii şi-au exprimat nemulţumirile a crescut pe măsură ce se apropiau de sediul PDL, aşa cum a crescut şi numărul forţelor de ordine… Iritaţi de faptul că preşedintele PDL Galaţi, Mircea Toader nu iese în mijlocul lor, pensionarii s-au agitat, dar spriritele s-au calmat o dată cu intrarea în sediu a delegaţiei.

Înăuntru, preşedintele PDL Mircea Toader i-a ascultat şi le-a răspuns la fiecare problemă ridicată. „Anul viitor nimeni nu se va atinge de nici un leu din pensii, nu se vor tăia… Nici nu se vor impozita cele sub 1.000 de lei…”.

„Abia din 2012 se vor indexa pensiile cu rata inflaţiei”, le-a explicat liderul PDL. Cât despre prevederile Legii 218, privind grupele de muncă, ele sunt luate în calcul în proiectul legii privind bugetul consolidat pe anul viitor.

Toader le-a explicat pensionarilor principiile recent aprobatei legi a pensiilor unitare, insistând pe ideea eliminării muncii la negru. Pensionarii l-au ascultat, apoi le-au transmis şi celor de afară ce au discutat. „Că de discuţii suntem buni, da’ în buzunar am tot aşa de puţini bani ca azi dimineaţă”, a comentat, la finalul protestului, o bătrânică.

Pensionarii cer revizuirea Legii pensiilor, respectarea Legii 218 privind grupele de muncă, respectarea valorii de 45 la sută din salariul brut a punctului de pensie, calcularea pensiilor funcţie de contribuţia personală la fondul de pensii, dispariţia coplăţii pentru cei cu pensii de până în 1.000 de lei, asigurarea gratuită a medicamentelor pentru bolnavii cronici, acordarea biletelor de tratament pe toată perioada anului şi îmbunătăţirea asistenţei sociale şi a serviciilor medicale.

Citit 520 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.