Bătaia, ruptă din iad

Bătaia, ruptă din iad
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Violenţa asupra copiilor pare a fi o poveste fără sfârşit. Cazul prezentat joi de „Viaţa liberă” despre cei doi copii de la Frumuşiţa preluaţi de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi este doar o ultimă demonstraţie a unui fenomen mai amplu decât ne putem închipui.

Din păcate, e ultimul doar cronologic, pentru că, după cum susţin angajaţii DGASPC, săptămâna viitoare se pregăteşte o altă preluare în regim de urgenţă a unor copii abuzaţi de propriii părinţi.

Zeci de cazuri înregistrate

De la începutul anului şi până acum, DGASPC a înregistrat nu mai puţin de 68 de cazuri de abuzuri grave asupra copiilor. Cifra este comparabilă cu cea de anul trecut, dar să nu uităm că zilele lui 2010 încă nu s-au sfârşit.

Dintre cele 68 de cazuri, nu mai puţin de 64 au fost reprezentate de neglijenţă gravă, care includ înfometare, privare de haine, de medicamente sau de un spaţiu de locuit corespunzător. Două dintre cazurile raportate au presupus abuz fizic şi alte două abuz sexual.

În 2009, aceste tipuri de violenţă extremă au fost mai frecvente (şase de abuz fizic şi şapte de abuz sexual), în „detrimentul” situaţiilor de neglijenţă gravă, 52 la număr. Statisticile DGASPC nu arată însă adevărata amploare a fenomenului de abuz împotriva minorilor.

Aceste cazuri sunt doar cele despre care s-a aflat, care au fost raportate într-un fel sau altul de diverse instituţii sau persoane.

„Abuzul rămâne de obicei în familie, doar cazurile extreme ajung să fie cunoscute. Din nefericire, toleranţa societăţii este foarte mare, românul a fost mereu prieten cu bătaia. Chiar şi abuzul sexual a ajuns să fie considerat normal în anumite circumstanţe”, explică coordonatorul „Telefonului Copilului” din cadrul DGASPC Galaţi, Cristina Savin.

Alcool, sărăcie, stres

Potrivit psihologului Florentina Palaga, motivele care determină apariţia acestor cazuri de violenţă asupra copiilor sunt în special alcoolul, lipsa de educaţie, nivelul crescut de stres.

„Lipsa cunoştinţelor legate de creşterea unui minor, lipsa educaţiei în sens mai larg, este un factor de risc pentru apariţia abuzului asupra copiilor. Sunt părinţi care nu au nicio clasă, care habar nu au cum să îi crească pe cei mici”.

„Apoi, sărăcia este un factor major de risc, eventual combinat cu consumul abuziv de alcool şi chiar cu boli mintale”, spune psiholog Florentina Palaga, din cadrul DGASPC.

Pentru cazuri extreme sunaţi la 0236/983

Unica soluţie pentru salvarea copiilor din situaţii limită este ca persoanele care au cunoştinţă de situaţii în care copiii sunt abuzaţi sau pur şi simplu neglijaţi să anunţe imediat autorităţile. Un telefon este cel mai la îndemână mijloc pentru a face acest lucru.

DGASPC Galaţi are deschisă o linie specială, la numărul 0236/983, unde oricine poate anunţa situaţii la care a fost martor sau despre care are cunoştinţă.

„Este foarte important ca acest număr să intre în conştiinţa publică. Oamenii trebuie să ştie că pot suna la noi pentru a anunţa orice situaţie de abuz asupra copiilor. Să fie conştienţi de faptul că în acest fel pot salva chiar viaţa unui copil”, punctează şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu.

În ce priveşte prevenirea situaţiilor de abuz, lucrurile sunt ceva mai complicate. Dincolo de o educaţie mai bună, un obiectiv ce poate fi atins doar pe termen lung, este nevoie de o foarte bună colaborare între instituţii şi persoane.

„E nevoie de implicarea tuturor actorilor din comunitate: medic, învăţător, poştaş, primar etc. Doar aşa vom reuşi să limităm numărul de cazuri de violenţă împotriva minorilor”, mai precizează Manon Cristoloveanu.

Citit 1334 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.