După un secol, altă clopotniţă!

După un secol, altă clopotniţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 1913, preotul Teodor Manoliu şi soţii Safta şi Petru Balan. Astăzi, Sfinţia sa Traian Chirilă şi primarul Octavian Dică *

Şi târgul Bereştilor, nu numai Băneasa, în nordul judeţului, a primit în acest an bani de la Guvernul României pentru construirea unei clopotniţe noi. Cei care s-au ocupat de depunerea cererii de finanţare – primarul Octavian Dică şi Sfinţia sa Traian Chirilă, de la Biserica „Sf. Gheorghe”.

Suma ajunsă în cont, 520 de milioane de lei vechi. Cine a pus, pentru Bereşti, la Bucureşti, un cuvânt de bine? Din câte am aflat, domnul Gheorghe Saghian, senator de Galaţi. Pornită, încă de jos, frumos, clopotniţa a ajuns la octogon.

În urmă cu două zile, această parte a construcţiei, abia turnată, era „verde”. Important de reţinut: omul care pune proiectul în operă este unul dintre puţinii meseriaşi din Bereşti care ştiu să „citească” schiţele tehnice, fiind, totodată, şi artist al zidirilor, mistriei şi utilizării materialelor moderne.

Domnul Marcel Nini, cu stagii de activitate îndelungate, în profesie, în Occident! Întrucât, după cum ne-a precizat primarul Dică, numai cu suma de bani primită de la Departamentul Cultelor nu se poate termina lucrarea, preotul paroh Traian Chirilă urmează să găsească soluţia potrivită pentru a completa, cu restul necesar, adică peste 120 de milioane, susţinerea financiară a investiţiei.

Vrednicia celor de azi, din Bereşti-târg, ca înnoitori, sub aspectul fizic, ai aşezământului lor de cult, are precedent. E destul, în acest sens, să spun că în 1913 „prin stăruinţa şi activitatea depusă de Preot. Iconom Teodor Manoliu s’a făcut o clopotniţă la poarta bisericei, în valoare de 2500 lei, unde s’au aşezat clopotele vechi (…) precum şi unul nou donat de Petru şi Safta Balan, în valoare de 2000 lei”.

Consider că este bine să se ştie că preotul Teodor Manoliu are, în Galaţi,  două strănepoate, profesoare – Maria Manoliu, de matematică şi Eugenia Budeanu, de limba şi literatura română, amândouă ieşite la pensie.

Cât îi priveşte pe Safta şi Petru Balan, au şi aceştia un strănepot, deosebit şi acesta, fost preşedinte al Cooperativei Meşteşugăreşti „Avântul” din Galaţi, domnul Vasile Balan, născut în Bereşti şi retras acum la Slivna, cu soţia, în împărăţia liniştii şi a toamnelor pe care cei doi ştiu să şi le facă frumoase, înnobilând, prin prezenţa lor, localitatea.

Citit 1555 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.