Zece copii în situaţie limită

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zi plină, ieri, pentru asistenţii sociali de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). O echipă mobilă a descoperit două situaţii dramatice legate de copii neglijaţi la Iveşti şi Tecuci.

Deşi este vorba despre o situaţie limită, la Iveşti cinci copii au rămas în continuare în familie, dar sub stricta supraveghere a autorităţilor locale. Al şaselea se află deja în grija „Protecţiei Copilului”.

Sesizarea a pornit de Spitalul de Pediatrie din Galaţi, unde, în urmă cu câteva zile a ajuns o fetiţă de 10 ani tăiată cu un ciob pe faţă. Chiar dacă primele investigaţii arătau un abuz fizic din partea tatălui, în cele din urmă toţi cei implicaţi şi-au potrivit în aşa fel declaraţiile, încât să rezulte un simplu accident casnic.

„Situaţia de la Iveşti este la limită din toate punctele de vedere. Este vorba despre sărăcie, consum de alcool, condiţii precare de trai. Din toţi cei şase copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, niciunul nu merge la şcoală, părinţii motivând că nu au mai avut bani să îi ţină”, spune şefa DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Asistenţii sociali au mai aflat la faţa locului că familia în cauză este logodită cu traumele fizice. Pe lângă „accidentul” fetiţei, în urmă cu câţiva ani peste mezinul familiei a căzut un dulap care a dus la o operaţie la picior.

Neglijenţa părinţilor a făcut ca băiatul, în vârstă de 7 ani acum, să aibă în continuare o tijă metalică în picior, tijă care trebuia scoasă în urmă cu cinci ani. De asemenea, un alt copil din familie era să îşi piardă viaţa după ce o căruţă l-a călcat pe cap.

„Am ajuns la concluzia că, deocamdată, vom monitoriza foarte atent situaţia, împreună cu responsabili din cadrul Primăriei Iveşti. În cazul în care se va constata că părinţii nu îşi respectă obligaţiile, vom proceda la preluarea copiilor”, susţine Manon Cristoloveanu.

Copii luaţi din familie

Aceeaşi echipă a mers ieri şi la Tecuci, unde a descoperit patru copii pur şi simplu lăsaţi la voia întâmplării. Trei copii, de un an, 3 ani şi 4 ani erau singuri acasă, al patrulea (11 ani) era la şcoală, iar părinţii dispăruţi fără urmă.

Potrivit conducerii DGASPC Galaţi, cel mic era într-o situaţie deplorabilă, astfel că, spre seară, după închiderea ediţiei, asistenţii sociali se pregăteau să îi aducă la Galaţi. „În mod sigur îi vom lua din familie”, ne-a spus şefa DGASPC, Manon Cristoloveanu. Vom reveni în ediţiile viitoare asupra cazurilor.

Citit 846 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.