Afterschool după noi reguli

Afterschool după noi reguli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conceput iniţial ca un program social, „Şcoala după şcoală” sau, altfel spus, Afterschool-ul, a devenit pentru instituţiile de învăţământ şi o sursă extrabugetară demnă de luat în seamă. Ca să nu mai vorbim că părinţii ocupaţi, dar şi cu ceva bănuţi, sunt extrem de mulţumiţi că au în grija cui să-şi lase copiii cu vârste între 7 şi 11 ani.

Ofertă diversificată

Momentan, în municipiul Galaţi, doar câteva instituţii de învăţământ au astfel de programe, în sistem de prestare de servicii către comunitate, organizate prin intermediul asociaţiilor nonguvernamentale existente la nivelul şcolii.

Adecvat la orarul copiilor de ciclul primar, programul include opţional servirea mesei, de regulă, prin catering. Părinţii plătesc suplimentar pentru masa de prânz, care poate fi înlocuită şi cu sanvişul pregătit din timp de acasă.

Unele şcoli şi-au organizat în aşa fel programul încât elevii îşi aduc ghiozdanul la şcoală în dimineaţa de luni şi îl iau acasă doar vinerea. Aşa se întâmplă, de exemplu, la Şcoala 7 „Constantin Brâncoveanu”, unde o educatoare încearcă să formeze o grupă cu elevi de performanţă de la clasele a III-a.

La Şcoala 43, micuţii au parte mai degrabă de o după-amiază relaxantă, după ce şi-au rezolvat temele pentru a doua zi. Iau pauză de recreere, merg pe terenul de sport sau urmează, la cerere, cursuri de chitară ori de informatică. În acest an şcolar, în funcţie de şcoală, părinţii plătesc între 6 şi 10 lei pe zi, pentru acest tip de servicii oferite copiilor.

„Nu există bază legală pentru aceste încasări”

În ciuda utilităţii, dar şi a vechimii sale, programul nu este reglementat financiar în termenii cei mai clari, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Contabilul şi juristul ISJ sunt şi mai drastici în declaraţii, spunând că fondurile încasate din acest tip de activităţi nu au bază legală, până la apariţia noii Legi a Educaţiei sau a altei metodologii. Ca urmare, ar trebui stabilite o serie de reguli pe plan local.

Momentan, acest tip de serviciu funcţionează doar după prevederile largi ale Ordonanţei nr. 3378 din 10.03.1998, privind veniturile extrabugetare ale instituţiilor de învăţământ.

„Această ordonanţă fixează cuantumul şi destinaţia veniturilor obţinute din programul în care poate fi încadrat şi Afterschool-ulul. Acolo se prevede ca 5 la sută din venituri să revină inspectoratelor şcolare, 65 la sută să rămână la şcoală, iar restul de 30 la sută să ajungă la cadrele didactice implicate în atragerea acestor fonduri”.

„ISJ Galaţi nu a cerut niciodată aceşti 5 la sută, iar momentan, în şcoli, există diferenţe în ceea ce priveşte modul de împărţire a fondurilor”, explică inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă.

Reguli pe plan local

Conform spuselor acestuia, cuantumul sumei rămase la şcoală variază între 30 şi 50 la sută, iar la cadrele didactice ajung între 50 şi 70 la sută. „Urmează să analizăm situaţia, din punct de vedere contabil şi juridic şi apoi vom stabili nişte reguli, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului”, mai spune şeful ISJ Galaţi.

Conducerile şcolilor care organizează sau au organizat programe Afterschool în anii trecuţi se declară de acord cu o astfel de măsură, care să reglementeze piaţa locală.

Totuşi, noi reguli ordin financiar ar putea să ducă la scăderea interesului „clienţilor”, mai ales dacă preţul unei ore suplimentare la şcoală va creşte.

„Noi am consultat mai mulţi experţi financiari, să vedem cum putem să organizăm programul. Însă ne-am dat seama că, pentru a acoperi toate cheltuielile legale, inclusiv pe cele cu contribuţiile sociale ale angajaţilor, preţul final plătit de părinţi era destul de ridicat, poate şi pentru această perioadă mai dificilă financiar. De aceea, deocamdată, noi nu avem cereri pentru Afterschool”, am aflat de la directoarea Şcolii nr. 28.

Citit 4254 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.