Cât ne va costa vizita la medic?

Cât ne va costa vizita la medic?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând din 2011, cei mai mulţi dintre gălăţeni vor fi nevoiţi să plătească o sumă de bani atunci când beneficiază de un consult medical sau de zile de spitalizare.

Vorbim bineînţeles despre coplată, adică despre o sumă de plată suplimentară procentului din venitul gălăţeanului care oricum ajunge la stat sub forma poliţei de asigurări de sănătate, încasată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sau de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Actul normativ care prevede cine şi cât va plăti a fost deja aprobat de Guvern, aşa că nu prea mai avem şanse să scăpăm de plăţile suplimentare.

Cine nu plăteşte

Potrivit actului normativ, nu vor suporta coplata în sistemul sanitar tinerii până la vârsta de 18 ani. De asemenea, pot fi scutiţi de plăţi studenţii care au până în 26 de ani şi nu obţin venituri.

Numai o parte dintre pensionari scapă de plăţi: cei cu venituri mai mici de 700 de lei. Ceilalţi sunt aşteptaţi la cabinete cu banii pregătiţi.

Ca să vă faceţi o idee despre numărul de români care muncesc şi cotizează la asigurări, vă spunem că, potrivit Ministerului Sănătăţii, pe baza criteriilor de mai sus se aşteaptă la coplată din partea a doar 62 la sută dintre români.

Cealaltă treime este compusă fie din oameni prea tineri, fie din cei fără venituri sau din români cărora le-au albit tâmplele într-o sărăcie lucie.

Câţi bani scoatem din buzunar

Un consult la medicul de familie ne va costa 5 lei în timpul programului afişat şi 15 lei în afara acestui interval orar. Pe acelaşi principiu, pentru o vizită la medicul specialist va trebui să plătim 10 lei sau 20 de lei.

Tot 10 lei va fi şi preţul spitalizării pe zi, la fel cum 50 de lei va fi preţul spitalizării continue. În cel mai rău caz, veţi plăti cu titlul de coplată 600 lei pe an.

Pentru eventuale alte servicii medicale de care veţi avea nevoie nu vi se va mai percepe coplată.

Citit 1160 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.