De la prima privire, copacul impresionează prin dimensiunile sale, dar - mai ales - printr-o măreție care pare să te copleşească, dată nu numai de dimensiuni, ci și de aerul de patriarh al naturii. Arborele multisecular este înalt de 12-15 metri și are o circumferință pe care abia o pot cuprinde 10-12 persoane. Grosimea trunchiului și nenumăratele ramuri groase îi dovedesc vârsta matusalemică.
Am văzut anul trecut ciotul stejarului din Borzești, pe care legenda îl situează în copilăria lui Ștefan cel Mare, deci prin anii 1440; pare un biet pui față de mărețul copac de la Adam! Ori, poate, ciotul a fost pregătit pentru turiști!
Florin Vrabie, administratorul Cabanei Stroiu din pădurea Adam, în curtea căreia se află acest monument al naturii, a datat stejarul cam în secolul al XV-lea, deci în contemporaneitate cu marele voievod Ștefan!
Nimeni nu știe de ce a rezistat atâta vreme bătrânul copac, aflat în liziera rezervației de 2.700 de hectare de pădure. Poate, credem noi, pentru că Nicolae Ceaușescu (care mergea la Adam o dată pe an, la vânătoare de mistreți) era supranumit "stejarul neamului românesc"?