Centrul Galaţiului - de vânzare?

Centrul Galaţiului - de vânzare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cumpără cineva un Galaţi? *

I se spunea odată Lipscaniul Galaţiului. Strada care lega Bălcescu de Piaţa Centrală (Prelungirea Tecuci) era la fel de circulată precum celebra arteră bucureşteană.

Găseai cam tot în zonă, pe o lungime de doar vreo sută şi ceva de metri: de la cofetării şi aprozare, până la magazine de mobilă şi consignaţii. Şi toate drumurile duceau la piaţă.

Existau şi câteva repere pe care orice gălăţean care se respecta le ştia cu ochii închişi: „Universalul” – magazinul… universal de lângă Poşta Centrală (Bălcescu colţ cu Lahovary), „Lustra” – vizavi de blocul Albatros, sau Autoservirea „La Zărnescu”.

Acum, centrul Galaţiului parcă e lovit de bomba atomică. Oriunde te întorci, vezi doar anunţuri cu „De vânzare” sau „De închiriat”.

„Lustra” nu mai e de ani de zile, „Universalul” s-a mutat câteva sute de metri mai încolo, la parterul unui bloc, dar vadul lui nu mai e ce-a fost odată. Nici pe departe.

S-au dus şi magazinele de electronice şi electrocasnice, care au făcut furori pe vremea creditelor „doar cu buletinul”. Au rămas doar siglele din ele. Şi praful. Doar alimentara a rezistat, dar arată la fel de urât ca înainte. Iar sigla ei – „Autoservire” – probabil că a rămas unicat în tot Galaţiul.

Oamenii din zonă spun că vadul extraordinar care era spre piaţă a dispărut din cauza microbuzelor maxi-taxi, cu trasee care legau Piaţa Centrală de aproape orice zonă a oraşului.

Aşa o fi… Cert este că, în această zonă a Centrului n-a mai mers nicio afacere de ani de zile, iar lumea a uitat parcă de „Lipscani”. A rămas doar un soi de părculeţ, pârjolit de soare vara şi îngheţat iarna, în care rar vezi pe cineva odihnindu-se.

Pe locul fostului „Universal” a răsărit de mai mult timp un alt magazin, cu trei etaje şi multe geamuri, un Home Center care are foarte multe lucruri, mai puţin locuri de parcare.

Maşinile cocoţate mai mult de jumătate pe trotuar muşcă adânc din spaţiul de trecere al pietonilor, ca o răzbunare parcă pentru ISPA care le-a înghiţit toată strada.

Peste drum, o ruină… nouă, dacă putem spune aşa, cu la fel de multe geamuri; un bloc neterminat de ani de zile, care se degradează încă înainte de a fi terminat.

Un spaţiu generos la stradă, la parter, dar nefolosit, iar în spate o curte împrejmuită cu un gard de sârmă şi plină cu nişte buruieni la fel de generoase.

În rest, Bălcescu a rămas doar o stradă cu sens unic, care nu mai e unic din cauza tranşeelor ISPA. O stradă pe care şi micile afaceri care mergeau bine au început să se poticnească. Tot din cauză de ISPA. Dar nu numai.

Afacerile mai mult stau decât merg

„Merge încet şi prost”, ne spune Mircea Ghermăneanu, administrator de  croitorie în ziua tradiţionalei noastre întâlniri cu cititorii la chioşcul „Viaţa liberă” din zonă.

„Clientela bună pe care o aveam nu mai vine, că nu mai are pe unde să intre cu maşina sau să parcheze. Am ajuns să lucrăm pentru oamenii supraponderali, sau pentru cei aflaţi la… partea cealaltă. Mai trăim cu reparaţiile pe care le facem şi toate preţurile sunt negociabile”, încheie Mircea Ghermăneanu.

Alături, o farmacie care se laudă că îl are pe Dumnezeu. De fapt, pe geam scrie că „Avem bio-active (Ciuperca lui Dumnezeu)”. N-am întrebat ce-i aia, dar am bifat-o la lucruri bune.

„Cartea merge greu”, ne spune şi Costina Muşat, de la Librăria „Lumina”. „De fapt, din ce ne spun furnizorii noştri, Galaţiul e cam pe ultimul loc la vânzările de carte. Dacă n-am fi avut o clientelă formată în ultimii ani… Copiii nu mai citesc; e şi vina computerului, dar şi a părinţilor”. 

Cum merg afacerile? întrebăm şi la anticariatul de peste drum. „Nu merg. Ne-au înnebunit cu strada, cu gropile şi cu mizeria. Gândiţi-vă că noi înainte spălam trotuarele, iar acum…”.

„Am fost nevoiţi să ne axăm pe participarea la târguri; vineri, avem la Galaţi a doua ediţie a unui târg naţional, la care vin oameni din vreo 20 de judeţe, chiar şi de la Moldova Nouă”.

„S-au dat anul trecut chiar şi carafe de argint cu 2.000 de euro, fără negociere, aşa că Galaţiului i s-a dus vestea în ţară că vânzările de obiecte vechi, de anticariat, merg bine”.

„Şi ne mai bucurăm şi că am obişnuit vreo 10-12 copii să colecţioneze timbre şi clasoare”, ne-a spus patroana anticariatului, Lăcrămioara Tanascov.

Aşadar, măcar o veste bună: se vând bine lucrurile vechi. Cumpără cineva un Galaţi?

Citit 2679 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.