Cruciada proaspeţilor părinţi

Cruciada proaspeţilor părinţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 125 de locuri la cele două creşe din Galaţi * La Tecuci, o singură creşă, în regim particular *Grupe Baby, la grădiniţe private * Pentru serviciile de tip creşă, preţuri între 180 şi 800 de lei de lunar *

Le-a durut în cot, cam aceasta a fost, în ultimii ani, atitudinea autorităţilor centrale faţă de copiii sub trei ani şi de familiile lor. Chiar şi înainte de aplicarea noilor măsuri privind concediile paternale, părinţii din Galaţi găsesc cu greu un loc la cele două creşe din oraş, câte au mai rămas.

Dintre cei 6.000 de copii gălăţeni cu vârste cuprinse între unul şi trei ani (câţi erau în 2008), doar 125 au avut loc, efectiv, la „bona de stat”. Instituţii bugetate, creşele au şi probleme cu personalul redus. În lipsa unei alternative viabile de la stat, în întâmpinarea părinţilor au venit câteva grădiniţe particulare.

Acestea le oferă copiilor servicii combinate, de baby-sitting şi de educaţie timpurie. Preţurile sunt însă prohibitive pentru cei mai mulţi dintre părinţi.

Copii mulţi, doar două creşe

Toate cele 125 de locuri de la creşa din Ţiglina II şi de la cea din Micro 19 sunt ocupate. Alte 70 de familii aşteaptă eliberarea unui pătuţ. La una dintre creşe urmează să se mai înfiinţeze o grupă cu 20 de locuri abia de anul viitor.

„De regulă, locuri se eliberează toamna, când micuţii trec la grădiniţă. Noi îi primim pe copii numai dacă au împlinit un an şi doar dacă părintele ne aduce adeverinţă că s-a întors la serviciu. Avem solicitări atât de la părinţi bugetari, cât şi de la cei care lucrează în domeniul privat”.

„Aceştia din urmă încep lucrul mai devreme şi îi lasă pe copii în grija noastră de la un an, pe când mamele bugetare ni-i aduc atunci când împlinesc doi ani”, explică directoarea creşelor, Liliana Dumitrescu, prevăzând că solicitările vor fi şi mai mari din momentul în care părinţii vor intra sub incidenţa noii ordonanţe guvernamentale privind concediul paternal.

„O soluţie viabilă ar fi nu transformarea unor spitale nefuncţionale în creşe, cum propunea Băsescu, ci ca fostele creşe, care acum au altă destinaţie, să revină la vechiul statut”, crede Liliana Dumitrescu.

Personalul redus, principala problemă

Problema cea mai spinoasă a creşelor este mai degrabă aceea că instituţiile funcţionează cu personal extrem de redus. „Normativele în vigoare presupun să existe câte o asistentă la 25 de copii şi câte o infirmieră la 15 copii. Asta pe când, după cum am văzut, în vestul Europei există o infirmieră la doi copii”, aflăm de la directoarea creşelor.

Colac peste pupăză, normativele de pe vremea Răposatului s-au combinat în mod nefericit cu proaspetele măsuri de reducere a personalului bugetar.

Infirmierele, asistentele şi îngrijitoarele de la creşa din Micro 19, unde există un deficit de şase oameni, fac cu greu faţă prichindeilor năbădăioşi. Mai mult decât atât, de ani buni nu s-au mai făcut investiţii în dotarea localului, părinţii fiind cei care au „donat” jucării creşei.

Grupele Baby, în regim privat

Deschise provocărilor şi gata să vină în ajutorul părinţilor, dacă aceştia au bani, patru grădiniţe particulare din Galaţi au înfiinţat grupe speciale pentru copii cu vârste între 2 şi 3 ani. Părinţii pot alege între programul redus şi cel prelungit.

Deşi urmează un program care nu este încă autorizat de Ministerul Educaţiei, educatoarele le oferă micuţilor „lecţii” de dezvoltare a limbajului, de cunoaştere a obiectelor, de orientare în spaţiu.

„Părinţii preferă acest program pentru că o educatoare are cunoştinţe de specialitate, ştiind ce să îl înveţe pe copil. Spre deosebire de o bonă care îi dă câteva jucării şi îl lasă în faţa televizorului, educatoarele îl integrează pe micuţ într-o colectivitate”, punctează Marius Puţanu, inspectorul şcolar responsabil cu învăţământul privat.

„Ideea de a înfiinţa acest program a venit de la conducerea grădiniţei, ştiut fiind că nu există locuri la creşe în Galaţi. Evident, şi părinţii au dorit acest lucru. Oricum, activităţile cu micuţii urmăresc priorităţile Educaţiei timpurii, sunt variate pentru ca aceştia să nu se plictisească”, am aflat şi de la reprezentantul unei grădiniţe particulare din Galaţi, frecventată de şapte copilaşi mai mici de trei ani.

La Tecuci, grădiniţă de stat emancipată

Pentru că în Tecuci nu există nicio creşă de stat, conducerea Grădiniţei nr. 17, instituţie preşcolară de stat, a găsit personal, dar şi spaţiu să găzduiască în jur de 60 de copii mai mici de vârsta grupei mici.

De trei ani, instituţia funcţionează şi în regim de creşă, mezinii primiţi având doar un an şi jumătate.

Micuţii rămân în grija educatoarelor, a îngrijitoarelor şi a asistentei din unitate în intervalul orar 7,00 - 17,30. Au program de somn şi servesc zilnic două mese consistente şi o gustare, printr-o firmă de catering.

La privat, preţuri piperate

La privat, costul unei luni la grupa Baby îl costă pe părinte între 400 de lei (program redus, cu o gustare inclusă) şi 700-800 de lei (program prelungit, până la orele 16,00 – 18,00, cu două gustări şi o masă principală).

Creşa ad-hoc din Tecuci scoate din buzunarul părinţilor câte 230 de lei lunar. În tot acest timp, creşa de stat cere familiei aproximativ 180 de lei pe lună (este vorba despre 23 de zile lucrătoare), părinţii plătind doar 7,5 lei, meniul zilnic, nu şi munca personalului.

Citit 1560 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.