Conform noilor modificări ale Codului Rutier, vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive și persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică. Au fost operate modificări și la testarea șoferilor, precum și la modalitatea prin care vor putea fi sancționați conducătorii auto agresivi.
Guvernul a adoptat în ședința din 28 iunie 2024 Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat MAI într-un comunicat de presă. Printre noile reglementări se regăsesc și cele privind testarea pentru alcool și substanțe psihoactive. Conform noilor prevederi, conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării, refuzul constituind contravenție și fiind sancționat.
Băutura în mașină, motiv de testare
Modificările aduse legii fundamentale care reglementează traficul rutier cuprind și o serie de noutăți absolute referitoare la motivele pentru care polițiștii vor putea testa. Astfel, simpla prezență în habitaclul mașinii a recipientelor cu băuturi alcoolice sau a unor urme ce indică consumul de droguri vor constitui premise pentru ca agentul să fie obligat să solicite ”anumitor participanți la trafic” să se supună testării. Aceeași obligație, de stabilire a concentrației de alcool/substanță în aerul expirat se stabilește în cazul în care șoferul are la activ, în ultimii trei ani, mai multe contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool și/sau droguri.
Când pot cere șoferii retestarea
În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.
Șoferii agresivi, amendați pe probe video
O modificare importantă vizează și modalitatea în care polițiștii vor putea da amenzi pentru conduită agresivă în trafic. Astfel, în baza imaginilor video și/sau a înregistrărilor audio, se pot constata și aplica sancțiuni. Totodată, Codul Rutier abilitează Poliția Română să prelucreze datele colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul camerelor video amplasate pe domeniul public cu rolul de a monitoriza traficul.
Retragerea permisului pe motive medicale și relocarea mașinilor
O serie importantă de modificări se referă la condițiile în care Poliția Rutieră, după înștiințarea cadrelor medicale, poate retrage în vederea suspendării permisul de conducere în cazul în care evaluarea medicală și psihologică nu este efectuată, conform legii, sau rezultatul indică faptul că persoana examinată nu este aptă pentru a conduce pe drumurile publice. Un alt segment de atribuții/drepturi pe care le dobândesc polițiștii fac referire la relocarea vehiculelor staționate regulamentar, atunci când această măsură este necesară pentru a permite intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre sau instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.
Poliția Rutieră poate dispune relocarea vehiculelor din oficiu ori la solicitarea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția. Relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spațiului cu destinația de parcare, adecvate situației de fapt. Relocarea vehiculelor se face în imediata apropiere a locului staționării acestora ori în cel mai apropiat spațiu cu destinația de parcare, după caz.