La Galaţi nu există tichete de creşă

La Galaţi nu există tichete de creşă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici angajatorii nu se omoară să acorde fonduri * Nici grădiniţele nu se înghesuie să-i ajute pe părinţii care au norocul să primească, considerând procedura complicată

Pentru a le încuraja pe tinerele mămici să se întoarcă mai devreme la muncă după ce au născut, legislaţia prevede că angajatorii pot oferi tichete de creşă.

Acestea, în valoare de 370 pe lună, pot fi folosite pentru a achita o parte din costurile lunare presupuse pentru îngrijirea copilului la creşă de stat sau particulară. În cazul creşelor private, cum costurile depăşesc valoarea lunară a tichetelor, diferenţa de bani trebuie achitată de părinţi din buzunarul propriu. Nu se permite folosirea lor pentru plata bonelor.

Acordate şi de angajatori de la stat, şi de la privat

Tichetele de creşă se acordă in limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar. Pentru celelalte categorii de angajatori, ele se acordă în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat.

De tichete poate beneficia doar unul dintre părinţi, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu are concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.

Lipsă de informare şi reticenţă

Am discutat atât cu patronii grădiniţelor private, care au grupa bebe, cât şi cu directoarele creşelor de stat care ne-au spus că în instituţiile pe care le conduc nu au înregistrat niciun caz de beneficiar de tichete. Motivul cel mai des întâlnit ar putea fi lipsa de informare. Dar şi lipsa de interes a angajatorilor şi a creşelor pentru aceste forme de plată.

De la creşa din cadrul Grădiniţei Nr. 36, directoarea Liliana Dumitru ne-a spus că a sfătuit-o pe una dintre mămici să solicite tichete de creşă, întrucât era singura întreţinătoare a copilului dintr-un salariu de lucrător la firmă de  salubritate: „Nici n-au vrut să audă”.

Pe de altă parte, managera Grădiniţei Particulare „Nanny”, Oana Grosu, ne-a spus că a avut o solicitare, dar că a refuzat pe motiv că ar fi trebuit să facă un drum până la firma care a emis tichetele ca să-şi ridice contravaloarea: „Şi oricum, grupa era completă în momentul în care a depus cererea”, mai spune Oana Grosu.

Nici la grupa baby de la Grădiniţa Particulară „Alex” nu sunt părinţi care beneficiază de tichete de creşă, însă patronul acestei instituţii, Constantin Coruţ, ne-a declarat că, în urmă cu doi ani, ştiind de existenţa acestor tichete, a încercat să-i convingă pe directorii de la unele instituţii să le acorde, dar nu a găsit doritori: „Sunt angajaţi care mi-au spus că şi-ar fi dorit mai degrabă tichete de creşă, decât tichete de masă.

Avantajele sunt aceleaşi pentru patroni. Firmele ar plăti doar impozit de 16 la sută, fără celelalte procente pentru asigurări. Chiar şi aşa, nu sunt doritori”.

Se pot cumula cu alocaţia şi cu stimulentele

Valoarea nominală a tichetelor de creşă este în prezent de 370 de lei pe lună, pentru fiecare copil aflat în creşă, iar banii sunt asiguraţi integral de către angajator. Acest venit se poate cumula cu alocaţia de stat pentru copii şi cu stimulentul de 600 de lei, care se acordă la reluarea activităţii profesionale, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Ce acte trebuie să depună părinţii la angajator

Cei care vor să beneficieze de tichete de creşă, trebuie să depună la angajator următoarele documente: cererea pentru acordarea tichetului; actul doveditor eliberat de creşa sau, după caz, unitatea educaţională la care este înscris copilul, declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă; declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia care se acordă pentru creşterea copilului până la 2 ani; livretul de familie.

În situaţia în care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi însoţită de copia certificatului de naştere a copilului sau a extrasului de naştere, urmând ca documentul să fie adus mai târziu.

Citit 2878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.