Frigul ne chinuieşte inimile

Frigul ne chinuieşte inimile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul de pacienţi internaţi în secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean a crescut brusc, weekend-ul trecut * Schimbările de presiune ne fac mai nervoşi * Dr. Eugenia Nechita ne explică modul în care schimbările bruşte de temperatură pun la grea încercare inima şi sistemul circulator

Liniştea dinaintea furtunii

Numărul pacienţilor internaţi în secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi a crescut, în weekendul trecut, potrivit şefului serviciului, dr. Eugenia Nechita. „Toată vara am lucrat într-un calm relativ, cu tot stresul care există în viaţa de zi cu zi a pacientului. La un moment dat, chiar ne întrebam ce fac cardiacii noştri. Am tras concluzia că, după atâţia ani în care am muncit pentru a face ne educa pacienţii cu privire la precauţiile pe care trebuie să şi le ia, cardiacii noştri îşi urmau tratamentul şi făceau faţă astfel provocărilor de mediu. Am lucrat, în medie, cu 60 de bolnavi internaţi, în condiţiile în care secţia noastră are 80 de paturi. În plus, ne-am obişnuit deja cu un grad mare de ocupare, astfel că numărul ceva mai scăzut de pacienţi nu era ceva uzual”, a precizat dr. Nechita.

2 zile şi 20 de bolnavi în plus

„Brusc, în weekendul trecut, am primit foarte multe solicitări şi am ajuns la gradul maxim de ocupare în secţie. Vorbim inclusiv despre cazuri grave, cu crize de sufocare şi de tensiune mărită şi chiar cu simptome de infarct. Astfel, am ajuns din nou la gradul de ocupare a paturilor cu care ne obişnuisem, iar secţia este din nou plină”, a mai spus şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. De ce suferă inima? Dr. Eugenia Nechita ne-a explicat mecanismul prin care inima şi vasele de sânge au de suferit atunci cânte trecem de la o temperatură ambiantă extremă la alta (în cazul de faţă, de la căldura locuinţei sau a locului de muncă, la frigul de afară). „Variaţia de temperatură care nu permite o adaptare lentă este echivalentul unei furtuni în organismul nostru. Aparatul respirator este afectat. Apoi, putem spune că inima noastră este o pompă, cuplată cu vasele de sânge. Aceste circuite din organismul nostru sunt într-un reglaj permanent prin intermediul a doua mecanisme: unul de reglaj şi unul de inhibiţie. Este vorba, de fapt, despre activitatea unor relee conectate la sistemul nervos, calculatorul central de unde pornesc impulsurile de adaptare. Organismul nostru se adaptează continuu la condiţiile de mediu, dar acest mecanism de adaptare presupune un efort al creierului şi un consum de energie”, explică dr. Nechita. „Cu alte cuvinte, trecerea de la o temperatură la alta presupune schimbarea stării organismului de la o temperatură convenabilă organismului nostru, deci de la un reglaj de relativă odihnă, la o activare care, cu cât este mai bruscă, cu atât este mai riscantă. Aparatul circulator se dezechilibrează, iar consecinţa este decompensarea unor afecţiuni nevindecabile ale inimii, menţinute în echilibru cu ajutorul tratamentului. Organismul nostru trece pe o stimulare puternică a sistemului circulator, cu o activare a inimii şi a vaselor (deci strângerea lor), fenomen poate avea consecinţe serioase pentru bolnavii de inimă”, a mai spus medicul cardiolog.

Sfaturi pentru cardiaci

„Este dificil să poţi preveni efectul unor schimbării bruşte de temperatură. Cel mai bine ar fi ca acel cardiac conştient de afecţiunea sa să rămână în casă în perioadele cu variaţii mari de temperatură şi presiune, cum a fost, spre exemplu, în weekendul trecut”, a precizat dr. Eugenia Nechita, şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Nu consumaţi alcool, nu mâncaţi grăsimi şi beţi multă apă! Specialiştii vă recomandă, de asemenea, să nu faceţi excese în perioadele cu schimbări radicale de temperatură şi presiune. Nu consumaţi alcool (un sfat universal valabil, dealtfel, în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiace severe). În genere, nu trebuie să cădeţi pradă tentaţiei de a consuma produse de sezon din carne grasă. E adevărat că s-ar putea să nu vă fie uşor, dar nu uitaţi că sănătatea dumneavoastră este cea mai importantă şi că e mai important să fiţi acasă, alături de cei dragi, în loc să suferiţi pe un pat de spital. Este indicat să consumaţi măcar doi litri de apă pe zi, la temperatura camerei, pentru a vă menţine organismul hidratat şi capabil să facă faţă provocărilor cauzate de schimbările de presiune şi temperatură. Nu în ultimul rând, chiar şi pe timp de criză, este absolut necesar ca încăperile în care vă petreceţi ziua şi în care dormiţi să fie încălzite corespunzător, tot timpul.

Citit 1527 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2011 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.