Cât de sănătoasă e ţigara electronică?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât de sănătoasă e ţigara electronică?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit comercianţilor de ţigări electronice din oraş, sute de gălăţeni au renunţat deja la ţigările din tutun, la pipe sau la trabucuri şi fumează acum doar folosind dispozitive electronice. E cu siguranţă mai ieftin şi, spun medicii, ceva mai sănătos. Vă prezentăm astăzi un material amplu, din care puteţi descoperi secretele celui mai nou viciu al mileniului al III-lea. Am aflat pentru dumneavoastră unde se vând aceste ţigări şi sortimentele de lichid cu care se alimentează, cât vă costă şi, mai ales, în ce măsură veţi trăi mai mult şi mai bine dacă alegeţi fumatul bionic. Cel mai important aspect al discuţiei: este sau nu mai sănătos să fumăm electronic? Ne-a răspuns şeful secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Dumitru Isfan.

Nu are gudron, dar nu e neapărat sănătoasă

„Fumatul unei ţigări din tutun presupune reacţii de ardere şi inhalarea fumului. Cea mai nocivă componentă, din punct de vedere al riscului de îmbolnăvire de cancer pulmonar, este gudronul care ajunge în plămâni. Ţigara electronică, alimentată cu un lichid transformat apoi în vaporii inhalaţi de fumător, nu intoxică organismul cu gudron. De fapt, nici nu mai vorbim despre o reacţie de ardere care să producă substanţe reziduale cum ar fi dioxidul de carbon, ci despre una de fierbere care produce vapori”, ne spune dr. Isfan.

„Sigur că vorbim despre un produs care a ieşit pe piaţă mondială de doar câţiva ani, aşa că nu se cunosc efectele pe termen lung. Ar fi nevoie de cel puţin 20-30 de ani pentru a desfăşura studii în acest sens. Un semnal de alarmă l-ar putea constitui faptul că nicăieri nu se găsesc formulele chimice al aromelor din lichidele folosite la alimentarea ţigărilor electronice. Fumătorul poate opta însă pentru un lichid care să conţină doar glicerină şi nicotină, care ar putea fi considerat mai sigur. Oricum, vom afla în timp dacă acest tip de fumat nu duce la instalarea altor boli, care nu sunt neapărat asociate cu fumatul tutunului”, a conchis şeful serviciului de Chirurgie Toracică.

„Fumatul este nociv, oricum!”

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea ne-a declarat: „Fumatul, în orice formă a sa, este nociv. Ştim care sunt efectele nedorite ale fumatului clasic pe termen lung. În cazul celui electronic, este posibil să de descopere astfel de efecte, pe măsură ce se vor realiza studii. Oricum, merită să amintim faptul că fumatul nu dă o dependenţă fizică acută, astfel de fumătorii pot renunţa oricând la viciu, dacă îşi propun acest lucru. Din păcate, mulţi o fac abia în momentul în care suferă deja de o afecţiune gravă”, a precizat dr. Boldea.

Printre fumătorii de ţigară electronică sunt şi unii care au suferit reacţii alergice la un anumit tip de glicerină, fără a se înregistra însă îmbolnăviri grave, până la acest moment.

Cel mai bine ar fi, deci, să nu fumaţi! Dacă totuşi vă biruie dependenţa psihologică sau lipsa nicotinei din organism, aţi putea lua în considerarea fumatul electronic.

Unde se vinde şi cât costă?

Dacă vreţi ţigări electronice, hotărâţi-vă: le cumpăraţi on-line sau direct din magazin? Sfatul nostru este să accesaţi  forumurile de specialitate înainte să cumpăraţi. Veţi găsi în spaţiile virtuale persoane din toată ţara care v-ar putea ajuta să alegeţi produsul care vi se potriveşte cel mai bine şi să le evitaţi pe cele cu probleme de funcţionare. În magazine, cereţi-i vânzătorului sfaturi şi nu daţi banii înainte să vă lămuriţi pe deplin!

În Galaţi, un singur magazin

În Galaţi există un singur magazin. Este  deschis în zona Ţiglina I şi vinde atât ţigări electronice, cât şi accesorii şi consumabile. Preţurile pachetelor (numite kit-uri) care includ ţigări şi accesorii pornesc de la 45 de lei şi trec de 150 de lei, în funcţie de modelul ales.

Spre exemplu, un pachet numit DSE906 costă 80 de lei şi conţine: o ţigară care imită aspectul uneia clasice, două baterii, cinci cartomizoare (vaporizatoare cu durată de viaţă scurtă), un încărcător şi un cablu de încărcare. Veţi găsi şi kituri care oferă soluţii pentru o mai lungă durată de funcţionare a bateriei şi aspect cât mai apropiat de cel al ţigărilor clasice.

Ţigările profesionale au dimensiuni ceva mai mari, dar şi o durată de viaţă a bateriei pe măsură, asigurându-vă până la o zi de fumat intens.

„Avem vânzări destul de bune, aş putea spune, mai ales pe segmentul de ţigări profesionale. Până acum, am vândut peste 100 de astfel de kituri. Mulţi dintre clienţii noştri lucrează în spitale, unde nu se pot fuma ţigări din tutun, sunt controlori la CFR, poliţişti etc”, ne spune Ionuţ, reprezentantul al magazinului. Ţigări electronice se găsesc şi în diverse standuri din supermarketuri, dar gradul de complexitate al acelora este mai scăzut.

Oferta site-urilor cu vânzare

Unul dintre magazinele apreciae de fumătorii gălăţeni de ţigară electronică se numeşte vapers.ro. Aici sunt puse în vânzare kit-uri profesionale cu una sau mai multe ţigări, dar şi o gamă largă de accesorii şi lichide cu diverse arome. Preţurile kit-urilor recomandate: între 99,99 lei şi 269,99 lei. Puteţi cumpăra numai on-line, magazinul având punct de desfacere doar în Bucureşti. Un alt magazin virtual cunoscut printre amatorii de „electronice” este fumeazaok.ro. Preţurile kit-urilor vîndute pe acest site pornesc de la 115 lei şi cresc până la 320 de lei.

Cum funcţionează maşina de fumat cu aburi

Ţigara electronica este alcătuită din trei piese principale: un cartuş (echivalentul filtrului unei ţigări din tutun), un vaporizator sau atomizor şi o baterie. Alimentarea se face prin cartuş, cu un lichid pe care vi-l cumpăraţi separat din magazinele specializare, în recipiente de 10 ml sau 30 ml. În varianta standard, cartuşul e un recipient din plastic plin cu vatelină. Trebuie să demontaţi muştiucul ţigării electronice ca să îmbibaţi materialul sintetic cu aproximativ 30 de picături de lichid, apoi să remontaţi capătul ţigării, ca să puteţi fuma aproape jumătate de zi. Aveţi, însă, la dispoziţie şi un accesoriu profesional numit muştiuc de picurare, cu ajutorul căruia puteţi alimentata ţigara direct din recipientul cu lichid, care vă va permite să pufăiţi liniştiţi echivalentul unei ţigări. Există şi modele de ţigară care se alimentează cu cartomizoare (vaporizatoare cu durată redusă de utilizare).

Lichidul, odată introdus în ţigară, se scurge spre vaporizator. Acestă piesă, alimetată de bateria ţigării, va transforma lichidul în aburii pe care îi inhalaţi. Reacţia nu este una de ardere, ca în cazul unei ţigări normale, ci una de fierbere. Astfel, nu inhalaţi fum, ci abur. Unele ţigări electronice sunt acţionate de o apăsare pe buton (care determină acţionarea vaporizatorului) iar altele „pornesc” la o simplă inhalare.

S-a inventat şi varianta numită Ego-T. În acest caz, cartuşul ţigării este un rezervor care permite alimentarea uşoară, dar consistentă,  printr-un muştiuc de picurare şi utilizarea îndelungată.

Încărcarea bateriei

Evident, după ce „aburiţi” cu poftă timp de mai multe ore, bateria ţigării electronice trebuie încărcată. De obicei, în pachetele pe care le cumpăraţi aveţi încărcătoare care vă permit să alimentaţi bateria şi la priză, dar şi la calculator, prin cablu USB. Un ciclu complet de încărcare poate dura până la câteva ore, motiv pentru care unii producători vând ţigările electronice în pachete de două bucăţi. Nu carecumva să vă tragă aţa spre o ţigară cu tutun, până la încărcarea bateriei!

Lichidele pe care le fumăm

Lichidul cu care se alimentează ţigara electronică este format din bază şi adaosuri. Baza poate fi propilen glicol (PG) sau glicerina vegetală (VG). PG e baza utilizată încă de la început, pentru că redă cu mai mare fidelitate senzaţia fumatului. Nu are gust şi poate fi ultilizat cu succes în crearea diverselor arome. Totuşi, s-a constat că mai mulţi fumători au suferit reacţii alergice la inhalarea lichidelor cu conţinut de PG. Aceştia s-au prezentat la medic cu iritaţii puternice la nivelul gâtului şi cu sângerări ale sinusurilor. A fost scosă pe piaţă alternativa: baza VG. Avantajele acesteia: nu au fost sesizate încă reacţii alergice în urma inhalării, iar aburii rezultaţi din fierbere sunt mai denşi decât cei produşi prin utilizarea  PG. Dezavantaje: are gust nativ dulce şi permite o gamă mai redusă de combinaţii cu diverse substanţe pentru crearea aromelor seci, apreciate de mulţi dintre fumători.

Aromele aburului pe care îl inhalaţi sunt diversificate dintre cele mai diverse, de la ciocolată până la Red Bull, Cola, piersici sau Marlboro şi Dunhill. Fumătorii „înrăiţi” de ţigară electronică nu recomandă aromele dulci din cauză că acestea determină o saturaţie a gustului şi nu pot fi savurate pe durata întregii zile. Consumatorii din categoria amintită preferă aromele seci, asemănătoare ţigării clasice.

Lichidele sunt livrate în recipiente incasabile, prevăzute cu protecţie pentru capac. Astfel, nu vi se vor vărsa prin buzunare şi nici nu vor putea fi desfăcute cu prea mare uşurinţă de copii.

Cum calculăm concentraţia de nicotină?

Trebuie să aveţi mare grijă atunci când calculaţi cantitatea de nicotină pe care organismul dumneavoastră o primeşte, odată cu inhalarea aburilor! Dacă alegeţi doar lichide cu concentraţie ridicată, dependenţa de nicotină va creşte rapid, iar şansele de a renunţa la fumat fără probleme vor scădea considerabil.

Pe pachetele de ţigări din tutun este înscrisă concentraţia de nicotină per ţigară. Spre exemplu, 0,8 mg pentru fiecare dintre cele 20 de ţigări, adică 16 mg pentru întreg pachetul. Pe recipientele cu lichid de ţigară electronică este înscrisă concentraţia de nicotină pentru fiecare mililitru, care este echivalentul unui pachet de ţigări din tutun. Sunt comercializate în mod curent lichide cu concentraţii de nicotină de 9 mg/ml, 12 mg/ml, 18 mg/ml, 24 de mg/ml. Mai rar, veţi găsi concetraţii de 32 de mg/ml. Efectuând calculele, veţi afla că organsimul dumneavoastră primeşte cantităţi aproximativ egale de nicotină din ţigările clasice şi din cele electronice.

Citit 19929 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2011 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.