Pilula de a doua zi este o metodă de contracepție de urgență la care se poate apela pentru a reduce șansele instalării unei sarcini nedorite, în lipsa/eșuarea altor metode contraceptive. Efectul pastilei se diminuează considerabil dacă de la contactul sexual la administrarea pilulei trec mai mult de 24 de ore.
Prejudecăți legate de pilula de a doua zi
Este o bombă hormonală și provoacă cancer ovarian. Total fals. Pilula de a doua zi impiedica formarea unei sarcini nedorite doar cu ajutorul unui singur hormon - levonorgestrel - substanța activă care întârzie ovulația. Aceeași substanță activă este prezentă și în contraceptivele zilnice, însă în doze diferite.
N-ai voie să o folosești mai mult de două ori pe an. Această afirmație are nevoie de câteva precizări. Pilula de a doua zi poți să o iei și la o diferență de câteva zile dacă situația o impune, dar trebuie știut că eficacitatea ei scade cu fiecare întârziere. Nu se recomandă să fie folosită ca pilulă anticoncepțională pentru că are o doză prea mare de hormoni față de cele obișnuite.
Provoacă sterilitate. Fals. Sterilitatea sau infertilitatea unei femei nu are legătură cu pilula de a doua zi.
Dereglează menstruația. Această situație poate fi veridică, în sensul că menstruația poate să întârzie cu câteva zile sau chiar săptămâni. Contează vârsta femeii, recurența cu care a folosit pilula, factorii genetici, stresul, alimentația.
Provoacă avorturi spontane. Total fals. Dacă ai uitat să iei pilula în timp util și s-a produs fecundarea ovulului de către spermatozoid, pilula de a doua zi nu mai are nicio putere, iar sarcina își urmează cursul normal.
Are și funcție recurentă. Aceasta situație nu este o garanție. Eficiența pilulei scade cu fiecare oră, și dacă ai luat-o dimineața, de exemplu, și a doua zi faci din nou sex neprotejat, sunt șanse să nu mai funcționeze.