Decanul Facultăţii de Medicină: „Sistemul creat de dr. Arafat este decapitat!”

Decanul Facultăţii de Medicină: „Sistemul creat de dr. Arafat este decapitat!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Legislaţia românească pe partea de medicină de urgenţă este opera lui Raed Arafat”, declară decanul Facultăţii de Medicină, prof.dr. Aurel Nechita * Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii apreciază că dr. Arafat va reveni într-o funcţie decizională, la nivel înalt, pentru că este nevoie de el

Demisia fondatorului SMURD (Serviciul de Medicină de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare) dr. Raed Afarat din funcţia de subsecretar de stat este o pierdere care ar putea avea consecinţe importante în viitorul apropiat, este de părere decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, prof dr. Aurel Nechita, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Sistemul de medicină de urgenţă creat de dr. Raed Arafat este decapitat, în acest moment. Eu îl cunosc de mai mulţi ani, din perioada în care eram secretar de stat şi se punea prima oară problema trecerii SMURD (până la acel moment organizaţie non-guvernamentală înfiinţată cu sponsorizări atrase de dr. Arafat) sub finanţarea statului. Au avut loc atunci nişte discuţii destul de aprinse cu dr. Oprescu, dar şi cu reprezentanţii Ambulanţei, care se temeau că ar putea fi desfiinţaţi. SMURD a întâmpinat rezistenţă şi în acele momente şi înainte, încă de la înfiinţare. Dr. Arafat a copiat mai multe sisteme străine pentru a crea ceea ce îşi dorea în medicina de urgenţă şi e bine că a făcut-o. Bravo lui! Unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe au dat greutate sistemului, care acum este unul foarte avansat. În plus, legislaţia românească actuală pe medicina de urgenţă este opera lui Raed Arafat. Spre exemplu, el a adus sistemul de clasificare a ambulanţelor în categoriile A, B şi C”, declară prof dr. Aurel Nechita.

Firmele private nu îşi au locul în medicina de urgenţă

„Sistemul pus la punct de dr. Arafat nu e perfect şi suportă îmbunătăţiri. Dar nu e o soluţie introducerea operatorilor privaţi, care nu pot fi traşi la răspundere pentru greşelile lor în aceeaşi măsură în care pot fi cei din serviciile de stat. Dacă privatul nu îşi primeşte banii, nu intervine. Or, nu aşa se lucrează pe medicina de urgenţă, nici la SMURD, nici la Ambulanţă. Au mai existat şi acolo probleme cu banii, dar personalul nu a încetat niciodată să îşi facă datoria”, spune fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Doctorul Arafat că a centralizat totul în propriile mâini. Va fi foarte greu acum ca cel care îi va urma în funcţie să poată administra ceea ce a construit el. Una e să cunoşti în cele mai mici detalii un sistem pe care l-ai construit şi alta să preiei ceva în administrare. Oricum, eu cred că fondatorul SMURD va reveni pe o poziţie decizională, la nivel înalt, pentru că este nevoie de el”, apreciază dr. Nechita. 

Citit 4186 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.