Chinezii vor să facă microhidrocentrală la Bălăşeşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul bazin piscicol de pe pârâul Hobana - pată în extravilanul comunei Bălăşeşti. 23 de hectare, cu luciul de apă dispărut de pe ele. Barajul, spart. Tentativele de refacere a ceea ce a fost cândva aici au eşuat, de-a lungul ultimilor ani, una câte una. Bunăvoinţă a existat, dar nu şi bani. Acum este rândul noii echipe aflate la cârma primăriei să rezolve într-un fel sau altul problema acestei „moşteniri”. 

„Să ştiţi că o primă încercare de a schimba lucrurile, ne-a declarat primarul Marian Toniţă, s-a şi făcut. În octombrie 2008 am fost vizitaţi de o delegaţie de chinezi însoţiţi de fostul vicepremier Bogdan Pascu. Ştiau de baraj. Întâmpinaţi cu pâine şi sare, au discutat apoi cu mine fără să se grăbească. Doreau să afle cât mai multe despre caracteristicile bazinului, stare la zi a barajului, sursa principală de apă şi, bineînţeles, disponibilitatea Consiliului nostru Local de a accepta colaborarea cu ei. Scopul lor, să construiască, după un proiect propriu şi cu bani de-ai lor, o microhidrocentrală. Şi-au exprimat convingerea că Bălăşeştiul poate produce energie electrică! Au stat la noi vreo patru ore, vizitând şi barajul.

Au propus ca producerea şi valorificarea peştelui să ne revină nouă, şi tot noi să ne ocupăm, în interesul comunei Bălăşeşti, dacă ne interesează, de amenajările pentru turismul de agrement. Ei, cu hidrocentrala, atât.

Ca piedică aflată în faţa propunerii: dificultatea obţinerii avizelor, din cauză că China nu este ţară din UE. La scurt timp după vizită, ne-am pomenit la Bălăşeşti cu câţiva specialişti trimişi de ei, să efectueze măsurători în teren, ridicări topo şi luat probe de sol”.

Citit 1277 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.