Patimile dezalcoolizării

Patimile dezalcoolizării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii beau, nu glumă! O dovedeşte cel mai bine faptul că Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” nu duce niciodată lipsă de pacienţi internaţi pentru dezalcoolizare. Unii rămân în saloane doar câteva zile, până când tratamentul de specialitate pe care îl primesc aici reuşeşte să le alunge aburii ultimei beţiei.

Alţii, însă, stau în spital chiar şi săptămâni întregi, doar-doar vor reuşi, cu ajutorul medicilor, să se ţină departe de pahar şi să înceapă o viaţă nouă. Mai multe despre modul în care sunt ajutaţi pacienţii ajunşi aici ne-a spus directorul spitalului, dr. Nicolae Virgil Draşoveanu.

Consumatorii vin de peste tot

Am vrut să vă spunem, în primul rând, câte ceva despre gălăţenii care beneficiază de tratament în secţia de dezintoxicare a spitalului. „Aici vin tot felul de oameni care au probleme cu alcoolul, ne-a lămurit dl. dir. Draşoveanu. De la cei care nu au de nici unele, nici măcar locuinţă, până la intelectuali. Evident, aceştia din urmă sunt mai puţini. Pe unii dintre ei îi aduce familia, iar alţii vin singuri, când văd că aşa nu se mai poate trăi. De regulă, cei căzuţi pe stradă sunt aduşi cu Salvarea.”

Aproximativ 40 de pacienţi urmează, chiar în acest moment, tratamente de dezintoxicare, la spitalul „Elisabeta Doamna”.

Noaptea aduce halucinaţii

Evident, starea gălăţenilor care au nevoie de internare din cauza problemelor legate de alcool variază de la individ la individ.  Spre exemplu, pentru un consumator care nu a căzut încă de tot în patima băuturii, intoxicaţiile alcoolice vin şi trec, cel puţin la început, aşa ca nu va rămâne probabil, la pat mai mult de 48 de ore. Dependenţa, însă, poate să cauzeze neplăceri mult mai mari.

„În cazul dependenţei etanolice, pot apărea complicaţii. Pacientul poate să acuze tremurul extremităţilor şi nevoia de a consuma alcool. La psihoze alcoolice, ei încep să şi vadă, mai ales în întuneric sau semiîntuneric, tot felul de figuri - în general şobolani sau alte animale - şi elemente ocupaţionale (obiecte care au legătură cu munca lor de zi cu zi n.a.) în cazul celor care au o ocupaţie”, ne-a explicat medicul psihiatru.

Pare îngrozitor, dar pentru mulţi dintre gălăţenii care nu se mai pot dezlipi de sticlă, acest loc ar putea fi singura şansă de scăpare din ghearele viciului. „Primesc sedative, tranchilizante, dar şi vitamine şi hidratare orală sau intravenoasă”, ne spune dr. Draşoveanu.

Din păcate, însă, oricâte eforturi ar depune medicii şi personalul medical de la „Elisabeta Doamna”, procesul de dezintoxicare rămâne unul greu de îndurat pentru pacient. E nevoie de multă voinţă din partea acestuia, dar şi de capacitatea organismului de a depăşi chinurile sevrajului.

Uşa rămâne mereu deschisă

„De cele mai multe ori, bolnavii de la dezalcoolizare nu sunt supuşi unui regim de internare obligatorie”, ne spune medicul psihiatru, explicându-ne că ei sunt liberi să părăsească spitalul, dacă aşa doresc.

Şi chiar dacă acceptă să urmeze tratamentul până la capăt, pacientului îi va trebui o voinţă de fier ca să revină la viaţa pe care o avea înainte să se lase pradă tentaţiilor alcoolului. Din momentul în care şi-a încheiat tratamentul, însă, viitorul e din nou în mâinile lui şi doar el poate alege paşii pe care urmează să îi facă.

Citit 5458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.