Tributul gălăţenilor din diaspora: „Plătesc căldura pentru toţi, poate chiar şi pentru cei morţi”
Foto: Foto: Anca Melinte

Tributul gălăţenilor din diaspora: „Plătesc căldura pentru toţi, poate chiar şi pentru cei morţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plecaţi de ani de zile din ţară, muncind prin diverse colţuri ale lumii, gălăţenii sunt siliţi să plătească „tribut” şi pentru căldura de care nici măcar nu beneficiază. Este şi cazul Florentinei Hahuie care lucrează în Italia şi care şi-a pus mâinile în cap când a văzut ce factură trebuie să plătească pentru „căldura comună”, adică pentru ţevile care îi străbat doar baia, apartamentul ei fiind dotat cu centrală termică proprie.

Citind în ziarul nostru că prefectul este dispus să demareze controale dacă i se sesizează probleme legate de factura la încălzire, Florentina Hahuie a dat curs acestui demers, dar ne-a sesizat şi nouă paradoxul pe care a fost silită să-l plătească. Cu mult simţ al umorului, gălăţeanca a compus chiar un fel de „Baladă” în care a surprins situaţia în care se află: „Eu vă trimit azi o scrisoare,/ Că am factura „Caldă tare”/ Că am centrală în balcon,/ Însă plătesc pentru Ion,/ Vasile, Gheorghe, pentru toţi,/ Şi poate chiar pentru cei morţi”.

Mistere neelucidate

Doamna Hahuie locuieşte, când vine în ţară, în Mazepa I într-un apartament la etajul 1. „Menţionez că am centrală termică în apartament din anul 2005, iar ţevile comune care traversau locuinţa doar prin baie sunt acoperite cu faianţă, deci inexistente în acest moment.

Eu consider că nu este corect să plătesc lunar la întreţinere pe perioada iernii căldura pentru ţevile comune având în vedere că acestea sunt acoperite.

Doresc să vă aduc la cunoştinţă că pentru luna decembrie 2011 am de plată suma de 70,42 de lei, iar o familie fără centrală plăteşte pentru 2 camere 228,91 lei încălzirea apartamentului în care există patru calorifere”, se plânge Florentina Hahuie. Dilema gălăţencei este cu atât mai mare cu cât nu poate înţelege de ce, la etajele superioare, vecini care locuiesc tot într-un apartament cu două camere şi au centrală, plătesc pentru aceleaşi ţevi doar 48,76 de lei. Şi, tot la un etaj superior, pentru un apartament cu trei camere, dotat cu centrală proprie, factura este mai mică decât a ei – 67,05 lei.

Lift degeaba

Un alt motiv de nemulţumire al gălăţencei este obligaţia de a plăti şi liftul - 81,20 lei în luna decembrie. „Apartamentul meu este situat la etajul I, iar în perioada şederii mele în Italia nu locuieşte nimeni în apartament. Precizez că şi la apartamentele situate la etajele superioare unde liftul este folosit de trei persoane plata este aceeaşi”, spune Florentina Hahuie.

Doamna Hahuie a strâns din dinţi şi, înainte de a pleca înapoi în Italia, şi-a plătit facturile. Nu a dus-o însă niciodată ca pe roze, având în vedere că şi fiica ei, studentă, a trebuit să-şi ia o slujbă în Spania pentru a face faţă cheltuielilor. Florentina Hahuie este îngrijorată şi pentru impozitul pe care i-l cere statul italian pentru locuinţa din ţară, casă care îi aduce asemenea necazuri. Speră ca măcar în ţară să îi desluşească vreo autoritate acest labirint al taxelor.

Citit 5673 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2012 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.