* 114 oameni ai străzii sunt adăpostiţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost * O casă şi un loc de muncă sunt aspiraţiile celor aflaţi în dificultate
Peste o sută de oameni sărăci, rămaşi pe străzi din varii motive şi chiar fără documente de identificare, sunt ajutaţi să treacă peste perioada geroasă a anului la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi. În lipsa unui adăpost deasupra capului şi a unei alimentaţii corespunzătoare, toate aceste persoane ar fi devenit victime sigure în faţa gerului năpraznic din zilele precedente.
Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a inspectat, ieri la prânz, condiţiile de cazare la Centrul de Urgenţă situat pe strada Alexandru cel Bun, dar a ascultat şi problemele unora dintre cele 114 persoane adăpostite. O parte dintre femeile internate (21 în total) şi-au spus păsurile în faţa viceprimarului, altele s-au arătat încântate să-l întâlnească, încercând totodată să-şi prezinte dorinţele şi planurile de viitor. Toate au declarat la unison că vor să-şi găsească un loc de muncă în funcţie de meseriile pe care le cunosc.
„În momentul culminant, când frigul a fost cel mai năprasnic, am avut 123 de persoane în Centru. La ora actuală avem 114, peste capacitate. Cred că un punct pozitiv pentru municipiul Galaţi a fost că nu am avut decese din cauza gerului. Am fost bine organizaţi. Mulţumim şi colegilor de la Poliţia Locală, care când identifică vreo persoană o aduc la acest centru”, a declarat Nicuşor Ciumacenco.
O nouă şansă
Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost trebuie privit ca pe un punct de reintegrare în societate dar chiar şi în viaţa de zi cu zi. Cei internaţi aici sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă, să-şi continue studiile sau să obţină o locuinţă socială în care să-şi desfăşoare viaţa alături de familie. Într-un astfel de caz se regăseşte o mamă şi fiul ei bolnav. În prezent sunt internaţi la Centrul de Urgenţă, dar directorul Direcţiei Administraţiei Publice Locale, Viorica Palade, a precizat că se află în derulare procesul de obţinere a unei locuinţe sociale pentru cei doi.
„Încercăm să oferim condiţii cât mai normale pentru aceşti oameni, care au ajuns în situaţia aceasta nu neapărat din vina lor. Partea bună, aici nu este un simplu centru. Încercăm sa-i ajutăm pe viitor. Unii vor fi transferaţi la căminele de bătrâni sau tineri, încercăm să le găsim şi locuri de muncă. Unii dintre ei fac muncă în folosul comunităţii, îi ajută pe cei de la Ecosal la deszăpezire”, a încheiat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, cu precizarea că hrana persoanelor adăpostite este asigurată de Cantina Socială a Primăriei, câte două mese pe zi.