Record de amenzi pentru pietoni

Record de amenzi pentru pietoni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu vrem să ne învăţăm minte şi pace! Traversăm pe unde apucăm, ne riscăm vieţile (şi le riscăm permisele multor şoferi nevinovaţi), doar pentru că ne grăbim. Preventiv, Poliţia Rutieră Galaţi a amendat marţi peste 200 de pietoni din întreg judeţul, doar-doar vom înţelege că paza bună trece (regulamentar) primejdia rea.

Mai multe ca oricând

Marţi, 27 ianuarie, pietonii au fost iar luaţi în vizor de poliţiştii rutieri gălăţeni. Rezultatul? Nu tocmai bun, ba chiar din contră: „În cadrul raziei au fost date 374 de amenzi, dintre care 204 numai pietonilor - 122 dintre aceştia fiind chiar din municipiul Galaţi”, declară subcomisarul Viorel Cojocaru, Poliţia Rutieră Galaţi: „Este un adevărat record ca în cadrul unei singure zile să fie date atâtea sancţiuni”, subliniază omul legii.

Tot de la subcomisarul Cojocaru aflăm că valoarea totală a amenzilor aplicate este de 14.420 de lei, dar că acţiunea Rutierei nu i-a pierdut din vedere nici pe şoferi: „Au fost reţinute 20 de permise auto, dintre care un număr de şase permise au fost luate conducătorilor auto care nu au dat prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe zebră”, confirmă subcomisarul.

Tragedii auto la trecerile la nivel

În cadrul aceleiaşi acţiuni naţionale, Poliţia Rutieră va fi ocupată azi cu observarea şoferilor care respectă regulamentul în ceea ce priveşte trecerile la nivel cu cale ferată: „În judeţul Galaţi, noi nu ne-am prea confruntat cu accidente grave în acest sens, dar la nivel naţional au avut loc multe accidente extrem de grave pentru că şoferii nu opresc să se asigure înainte de trecerea căii ferate. Joi (astăzi, n.a.), Poliţia Rutieră Galaţi se va afla în satul Vasile Alecsandri, din comuna Braniştea, pe Drumul European 581 din Munteni sau la Independenţa, unde există treceri la nivel.

În judeţul Galaţi sunt în jur de 50 de asemenea pasaje şi în majoritatea cazurilor s-a încercat eliminarea barierelor şi înlocuirea lor cu semnale luminoase sau acustice, pentru că studiile au demonstrat că acestea sunt mult mai eficiente pentru şoferi decât barierele. Sunt însă cazuri în care şoferii ignoră şi aceste semnale şi în acel moment au loc adevărate tragedii.

Un accident de acest fel, de mari proporţii, a avut loc în anul 2002, la Munteni. Au murit atunci 11 oameni, pasageri într-un autobuz al cărui şofer nu a dat prioritate – însă şoferul a scăpat cu viaţă. În momentul în care nu se respectă regulamentul rutier, la trecerea la nivel, şoferul găsit vinovat riscă o amendă de 540 de lei (din care poate achita doar jumătate de sumă, dacă o plăteşte în 48 de ore) şi suspendarea permisului auto pe o perioadă de 90 de zile”, încheie subcomisarul.

Să ne păzim, aşadar, vieţile! Nu este valabil doar pentru cele câteva zile în care raziile Poliţiei Rutiere se ţin lanţ, ci mai ales pentru restul zilelor, în care noi suntem singurii responsabili pentru deciziile luate.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.