Selecţia urgenţelor poate salva viaţa

Selecţia urgenţelor poate salva viaţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a aprobat Protocolul Naţional de Triaj al pacienţilor din Structurile pentru Primirea Urgenţelor. Protocolul stabileşte un model de triaj al cazurilor de urgenţă, după sistemul codurilor colorate de la dezastre, astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă.

Vă prezentăm exact situaţia din Galaţi, asupra căreia vă rugăm să reflectaţi, pentru că medicii de la Urgenţă s-au plâns că sunt asaltaţi de pacienţi ale căror suferinţe sunt de competenţa medicilor de familie.

UPU nu este policlinică

Dr. Angel Trifan (foto 1), coordonatorul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic de Urgenţă, ne-a declarat: „A devenit o practică uzuală pentru foarte mulţi dintre colegii noştri din medicina primară să-şi trimită pacienţii la UPU. Şi nu vorbim de suspiciuni de infarcte sau accidente vasculare, ci de hipertensiuni controlabile cu medicaţie administrată în ambulatoriu, diverse dureri, sindroame febrile etc.,  care necesită consult de specialitate în policlinică.

Practic UPU a devenit policlinică şi asta în detrimentul adevăratelor urgenţe. Şi nu doar în week-end sau sărbători legale, când toate cabinetele medicilor de familie sunt închise. Vineri, în doar două ore, de la 14.00, la 16.00, au fost consultaţi 52 de pacienţi. Întrebaţi, majoritatea au spus că vin de la serviciu.

Ieri, au fost 299 de consultaţii din care doar 24  au fost cazuri necesitând stabilizare, adică ceea ce trebuie să facem la UPU. Restul erau de consultat la medicii de familie sau în ambulatorul spitalului. Nu faptul că muncim pe brânci opt medici şi asistenţi, întreg personalul UPU-SMURD, este problema, ci faptul că pentru aceste false urgenţe sunt mobilizaţi medici şi asistenţi strict necesari la adevăratele urgenţe.

Este anormal să chemi din secţie cardiologul de gardă, care trebuie să se împartă între supravegherea terapiei unui infarct în curs de trombolizare, pe secţie, şi investigarea în UPU a unei hipertensiuni în stadiu incipent, care nu pune în pericol viaţa pacientului ? Nu este ! Trebuie făcut ceva pentru angrenarea medicilor de familie în acest mecanism. Este nevoie să asigure şi consultaţiile la domiciliu şi gărzi în centre de permanenţă”.

Apel către populaţie şi medicii de familie

Discuţia cu  dr Trifan a avut loc în scurtul răgaz dintre două cazuri la care a intervenit SMURD. Medicul coordonator al UPU-SMURD se întorsese de la un accident, unde a acordat asistenţă unei vârstnice acroşate de un autoturism la Pechea şi după câteva minute, a plecat în goană, cu sirena şi girofarul pornite, spre Tuluceşti, unde se spânzurase un bărbat.

În acele câteva minute de discuţie pe fugă, dr Trifan a făcut apel la înţelegerea populaţiei şi a medicilor de familie: „Suntem opt medici care facem gărzi din care patru pe SMURD. Ieri colegul meu dr. Banacovschi  a intervenit la Valea Mărului, la un accident. Pe drum, în ambulanţă, a evacuat un litru de sânge din toracele victimei cu hemotorax şi a scos-o din stopul cardio-respirator. A ajuns cu puls la UPU, a operat-o dr Isfan şi dr Călăraşu, iar acum starea i s-a ameliorat şi este în afara pericolului.

Nu credeţi că lumea ar trebui să afle şi despre astfel de isprăvi ale medicilor ? În orice caz, eu le mulţumesc colegilor mei pentru tot ceea ce fac !”

Citit 1710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.