Terapia logopedică - şansa unei vieţi normale

Terapia logopedică - şansa unei vieţi normale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cum totul în jurul nostru se bazează, din ce în ce mai mult, pe comunicare, problemele de vorbire şi de scriere netratate pot deveni piedici greu de depăşit în calea unei vieţi normale. Din fericire, mai ales în cazul preşcolarilor, defectele de acest gen pot fi remediate într-o perioadă relativ scurtă, dacă sunt diagnosticate la timp şi corectate prin terapie logopedică, ne-a explicat directorul Şcolii Speciale P.P. Neveanu, dna Irina Petrea (foto 2), psiholog clinician. Cel mai greu este, însă, pentru adulţi, care nu au cum să beneficieze de ajutorul unui specialist logoped, fiindcă în Galaţi nu s-a deschis, încă, nici un cabinet de profil.

Recuperare de la vârste fragede

Cei mici au, cu siguranţă, probleme de vorbire, mai ales în primii ani de viaţă. La început, e un lucru firesc. Totuşi, dacă dificultăţile de pronunţie ale copilului nu dispar după vârsta de trei-patru ani, părintele trebuie să ştie că se impune o evaluare logopedică.

„Copilul în dezvoltare are o aşa numită dislalie funcţională - vorbeşte, la început, mai prost, peticit şi mai pierde foneme. Dacă, însă, aceste tulburări se menţin şi după vârsta de patru ani, este necesară o intervenţie logopedică, de corectare”, ne-a spus dna dr. Petrea.  În plus, „recomandat este ca terapia să se înceapă în jurul vârstei de patru ani şi să se facă până când copilul ajunge se înscrie în clasa I, deci până în jurul vârstei de 6-7 ani”, ne-a mai explicat psihologul clinician.

Motivul e unul cât se poate de simplu - tulburările de vorbire le provoacă şi pe cele de scriere, iar de aici până la apariţia problemelor şcolare grave mai sunt doar câţiva paşi. Un elev care nu poate să citească şi să scrie corect va fi, fără îndoială, marginalizat de colectiv, expus decepţiilor repetate şi implicit eşecului şcolar.

Cum vă poate ajuta logopedul?

Un logoped specialist se poate ocupa, de fapt, de o gamă destul de largă de tulburări, începând de la cele de vorbire, până la cele de voce, de citire şi de scriere. Spre exemplu, sunt comune dislaliile, care constau în pronunţia eronată a anumitor sunete, dar se pot vindeca şi disgrafiile - tulburările apărute în scris - sau dislexiile, care ţin de deficienţele de citire.

Mai greu este în cazurile în care specialistul pune diagnosticul de alexie sau agrafie, confruntându-se astfel, cu imposibilitatea totală a pacientului său de a citi sau de a scrie. Misiunea psihologului - clinician este, de asemenea, una foarte grea dacă cel care vine la terapie şi-a pierdut capacitatea de a vorbi corect în urma unor traumatisme cerebrale şi are nevoie, în paralel, de recuperare fizică.

Adulţii nu au terapeut

Indiferent cât de laborioasă ar fi terapia, nimic n-ar fi imposibil, dacă ar exista destui specialişti şi suficiente resurse pentru ca aceştia să îşi poată deschide cabinete. Din păcate, însă, în oraşul nostru nu există, deocamdată, nici un cabinet particular de logopedie, aşa că adulţii care vor să îşi corecteze anumite defecte de vorbire, citire sau scriere nu pot să o facă decât în alte oraşe, probabil cu nişte costuri împovărătoare. În aceste condiţii, fără un logoped care să îi ajute în recuperare, şansele de recuperare ale gălăţenilor trecuţi de vârsta copilăriei sunt, deocamdată, foarte, foarte mici.

Primii paşi spre remediere

La logoped nu se poate ajunge dintr-odată. Dacă observă tulburări de vorbire ale copilului, părinţii trebuie să îl ducă, mai întâi,  spre evaluare la un psiholog şcolar, ne-a spus dna Petrea. Se poate proceda astfel chiar dacă cel mic merge încă la grădiniţă. Totul este ca părinţii să nu se dea bătuţi uşor.

O evaluare în acest sens se poate face şi la un medic neuropsihiatru, pentru că este foarte important  ca terapeutul logoped să ştie din start dacă are de-a face cu un copil ce suferă şi de pe urma unor probleme psihice sau nu. Dacă examinatorii remarcă tulburări, atunci copilul va avea nevoie de câteva şedinţe la psihologul-clinician.

Cabinete logopedice inter-şcolare se găsesc la Liceul Pedagogic „Costache Negri”, la Liceul „Gheorghe Asachi” şi la Şcoala generală nr. 22.

Cum, la Galaţi, atât investigaţiile, cât şi terapia se pot face numai în sistemul medical şi de învăţământ de stat, recuperarea este gratuită, dacă părinţii au asigurări de sănătate.

Durata terapiei

Pentru fiecare tulburare există metode specifice de recuperare. „Sunt exerciţii speciale pentru fiecare sunet şi exerciţii speciale de respiraţie şi de voce, de articulare, de co-articulare şi aşa mai departe. Terapia logopedică e un demers care trebuie să respecte anumiţi paşi”, ne-a spus dna Petrea.

În unele cazuri sunt suficiente câteva şedinţe, pentru corectarea şi fixarea în limbaj a unui fonem. În alte cazuri, mai ales când copilul suferă de afecţiuni psihice, recuperarea poate dura mai mult şi poate fi mai dificilă.

Concluzia e simplă - mergeţi cu copilul la logoped, imediat ce observaţi că acesta suferă de tulburări de vorbire, de scris sau de citit. Dacă nu o faceţi la timp, terapia s-ar putea să vă coste, ulterior, mult mai scump!

Citit 8207 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.