E mai scump postul decât desfătarea culinară?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

E mai scump postul decât desfătarea culinară?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până la Paşte ar trebui să ne purificăm nu doar spiritul, ci şi trupul prin post alimentar. Teoretic, ar fi şi ceva mai ieftin să mănânci fructe şi legume decât să te desfeţi de dimineaţa până seara cu cotlete rumenite în tigaie, cu aripioare crocante de pui sau cu file-uri de peşte pe grătar. În realitate, însă, economia pe care am face-o nu e nici pe departe considerabilă.

Legume ieftine se găsesc încă. Varza se dă cu 2 lei sau cu 2,5 lei, iar cartofii nu sar decât pe alături de preţul standard de 1 leu per kilogram. Ceva mai scumpă este fasolea, pe care comercianţii o apreciază la 6 lei sau 7 lei kilogramul. Problema apare abia atunci când îţi doreşti ca micul dejun, prânzul sau cină să prindă culoare şi gust. Dovleceii care s-ar putea trezi peste noapte făcuţi pane sau amestecaţi într-o tocăniţă de post, spre exemplu, costă 7,5 lei. E mult? Ei bine, să ne amintim că până acum vreo două săptămâni se dădeau cu 9 lei kilogramul!

Nu vă gândiţi că, în aceste zile, plătind 7,5 lei v-aţi putea cumpăra un kilogram de caras mare, numai bun de prăjit în ulei şi de lăsat câteva secunde la sfârâit, sub o ploaie de zeamă de lămâie. Nu că n-ar fi adevărat că aţi putea să o faceţi, dar s-ar putea să fie păcat să râvniţi în plin post la peştele dulce, învelit în coajă crocantă de făină şi mălai!

Tot în locul peştelui v-aţi putea delecta cu o delicioasă şi consistentă salată de vinete care costă 8 lei. Şi mai îmbietoare la preţ sunt ciupercile mari, cu pălărie albă şi curată, pe care nu le veţi putea lua acasă fără să lăsaţi la tarabă măcar 10 lei, cam cât costă un kilogram de carne de pui întreg şi ambalat. Cum ciupercile mai prezentabile ajung şi până la 12 lei kilogramul, aveţi de ales, mai puneţi încă pe atâta şi luaţi un kilogram de muşchi de vită. Încă scumpi sunt şi ardeii graşi, al căror preţ începe de pe la 7,5 lei şi ajunge până la 10 lei. Preţul roşiilor începe de la 6,5 lei, dar în cazul sortimentului cherry ajunge şi până la 11,5 lei kilogramul.

Citit 1299 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2012 15:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.