Proiectul apei la Vârlezi, îngheţat la jumătate

Proiectul apei la Vârlezi, îngheţat la jumătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lipsa apei de băut, subiect de discuţii interminabile la Vârlezi şi în Crăieşti. Odată cu obţinerea de fonduri de la Guvernul României, pentru alimentarea cu apă a acestor localităţi, chestiunea părea să-şi fi găsit rezolvarea. Trecând pe la primăria din comună, acum câteva zile, am bătut la uşa primarului Ştefan Patriche, să-l întreb cum a păşit în anul 2009. N-am deschis gura bine, şi a şi trecut, frontal, la atacarea problemei-problemelor pentru Vârlezi – apa.

Proiectul existent, în valoare de 3,6 milioane de lei, este împotmolit. În plus, nu corespunde necesităţilor de consum ale populaţiei nici pe sfert. Cei mai mulţi locuitori nu pot beneficia de apă curentă „de la Guvern”. Pentru Crăieşti, doar doi kilometri de reţea de distribuţie; la Vârlezi, patru. Puţin faţă de lungimea totală a drumurilor importante.

- În şantiere, lucrările bat pasul pe loc.

- Suntem blocaţi, ne-a explicat primarul Patriche. Nu se poate continua nimic fiindcă nu mai sunt bani. Primindu-se 40 la sută din ei, volumul de lucrări realizate s-a oprit şi el la 40 la sută.

- Ce termen de dare în folosinţă are investiţia?

- 20 septembrie 2008. E depăşit de mult…

- Ce e de făcut? Vă pun întrebarea în felul acesta pentru că, ştiindu-vă, nu cred că vă puteţi împăca cu o astfel de situaţie.

- Şefii de la Galaţi sunt la curent cu ce se întâmplă la Vârlezi. Aşteptăm să fim ajutaţi de Consiliul Judeţului, Prefectură… Mă refer la primirea diferenţei de bani.

- Comuna este rămasă în continuare dependentă de fântâni.

- Fântânile noastre, fără excepţie, sunt inscripţionate cu litera N, vopsită în negru – apă nepotabilă. Autoritatea de Sănătate Publică Galaţi ne-a făcut cunoscut că pe teritoriul comunei sunt 15 fântâni de la care este interzis să se ia apă pentru consumul uman. Celelalte sunt cu apă necorespunzătoare bacteriologic.

Elena Plesnilă şi microbii din adâncul fântânii

Lângă şosea, o fântână din acelea însemnate. Pe tubul ei, de la gură, un N ce ar trebui să te facă să o ocoleşti. Venită cu găleţile la apă, Elena Plesnilă, cu detaşarea omului convins de ceea ce spune, şi-a făcut cunoscută opinia – total diferită de cea a Galaţiului:

„Folosesc apă de la această fântână în fiecare zi, de zeci de ani, pentru băut şi pregătit mâncarea. După cum mă puteţi vedea, sunt sănătoasă.  Dumneavoastră, m-a întrebat, chiar credeţi că microbii rezistă la 23 de metri, cât e de adâncă fântâna?”

Explicaţie foto: Elena Plesnilă. N-am reuşit s-o conving că apa din fântâna de lângă locuinţa sa nu este bună de băut. Ca avertisment scris pe fântână, N-ul pe care îl puteţi observa şi dumneavoastră, de la nepotabilă, o lasă rece.

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.