Justiţia gălăţeană, extrem de blândă cu munca la negru
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Justiţia gălăţeană, extrem de blândă cu munca la negru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Toate procesele verbale prin care ITM amenda angajatorii pentru că foloseau muncă la negru au fost contestate în instanţă
  • Judecătorii au renunţat la exigenţă şi au transformat amenzile în avertismente, pe motiv că munca prestată la negru de 2, 4 sau 6 oameni nu prezintă pericol social

De aproape un an de zile, de când amenzile pentru munca la negru s-au majorat simţitor, angajatorii nu-şi mai permit să se joace şi preferă să le facă acte angajaţilor. Este şi normal, pentru că nimeni nu-şi permite să scoată din buzunare între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare salariat prins fără forme legale de muncă. Angajatorii au înţeles că şi zilierii trebuie să muncească legal şi le-au întocmit şi lor actele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Asta nu înseamnă că nu fost găsite şi nereguli în urma controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi. În 2011 au fost aplicate peste 260 de amenzi celor care nu aveau forme legale de muncă pentru angajaţi, iar în primele trei luni ale anului 2012 au mai fost aplicate încă 25. Cum legea le permite, absolut toţi angajatorii amendaţi au contestat în instanţă procesele-verbale, în speranţa că vor obţine anularea lor sau măcar transformarea amenzilor în avertismente.

"Din păcate, acest lucru s-a şi întâmplat! În mai bine de jumătate din cazuri, amenzile au fost transformate în amenzi, motivul invocat de judecători fiind acela că erau prea puţini angajaţi care munceau la negru şi acest lucru nu prezenta un pericol social. Am trimis mai multe adrese către ministerele abilitate, ni s-a răspuns că nimeni nu se poate băga peste judecători. Este vorba despre separaţia puterilor în stat", spune şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. N-ar fi rău ca şi instanţele să manifeste exigenţa cuvenită faţă de munca la negru, având în vedere consecinţele acesteia asupra mediului concurenţial.

Pericol public pentru inspectori!

Pe lângă mâna de ajutor primită de la instanţe, mulţi angajatori, şi chiar salariaţii lor, au început să devină agresivi cu inspectorii.

"Vorbim despre o lipsă de cooperare din partea unor angajatori, ne restricţionează accesul pe proprietăţile private, angajaţii lor fug sau prezintă informaţii eronate. Mai mult, primim ameninţări directe sau prin telefon. Avem angajatori care se plâng că au fost bruscaţi de colege de-ale noastre pe care dacă le vedeţi n-aţi crede că pot fi în stare vreodată de aşa ceva. Sunt probleme cu care ne întâlnim zilnic, dar de care nu putem scăpa", explică şeful ITM.

Pe de altă parte, angajatorii trebuie să ştie că au apărut şi falşi inspectori, care-i şantajează pentru a obţine diverse sume de bani. "Nu sunt oamenii noştri! Un inspector ITM are întotdeauna la el o legitimaţie, o delegaţie de control şi o tematică a acestuia. Dacă nu le prezintă pe toate acestea, atunci nu are ce căuta în control", avertizează Ionel Petrea.

Citit 1806 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2012 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.