Vot de neîncredere al studenţilor pentru „Agenţia de Credite”

Vot de neîncredere al studenţilor pentru „Agenţia de Credite”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nou înfiinţata Agenţie de Credite pentru Studenţi este privită cu neîncredere de cei care ar trebui să fie principalii beneficiari ai programelor acestei instituţii. Studenţii gălăţeni nu sunt încă pe deplin lămuriţi ce avantaje vor avea de pe urma contractării unui astfel de credit. În plus, unii afirmă că Guvernul ar fi trebuit mai degrabă să pună la punct un plan pentru perioada de după finalizarea studiilor, întrucât abia atunci încep adevăratele probleme financiare.

Mihai N. este student în anul al doilea la taxă la Universitatea „Dunărea de Jos”, locuieşte în cămin, dar spune că, în acest moment, nu ar accepta să facă un credit pentru a se întreţine pe perioada studiilor, nici dacă ar fi să nu plătească dobândă. „Nivelul taxei de şcolarizare nu este prea mare, cel puţin în comparaţie cu universităţi din străinătate, la cămin cheltuielile nu sunt prea mari şi pentru a mă întreţine oricum trebuia să cheltuiesc nişte bani chiar dacă nu eram la facultate. Părinţii mei încă mă pot susţine financiar cu aceste costuri”, spune Mihai.

Acesta este de părere că Guvernul ar fi trebuit să găsească soluţii pentru după terminarea facultăţii, când urmează să îşi găsească un apartament, să îşi întemeieze o familie.

„Dacă aş face un credit pentru studenţie şi aş şti că trebuie să încep să plătesc după ce mă angajez nu cred că ar fi o soluţie. Pai după ce termin facultatea eu vreau să încerc să găsesc o casă, să îmi fac un credit imobiliar ceva. Cum aş putea să fac asta dacă eu aş avea în continuare de plătit pentru anii de facultate? Şi doar ştim cu toţii că nu ne aşteaptă cine ştie ce salarii când intrăm la post”, susţine Mihai, care crede că Agenţia Naţională pentru Credite le va fi de folos celor care au cu adevărat probleme financiare:

„Probabil că orfanii, cei cu părinţi fără posibilităţi, ar putea apela la un astfel de instrument, însă majoritatea nu ar face-o. Poate doar dacă ar avea nevoie de bani pentru altceva, că doar ştiţi că studenţii sunt inventivi”.

Normele metodologice vor fi elaborate

Agenţia de Credite pentru Studenţii a fost înfiinţată recent printr-o ordonanţă guvernamentală, însă detaliile despre condiţiile de creditare pe care le va oferi nu au fost făcute publice deocamdată. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, pe care a încercat să îl implementeze şi ministrul Cristian Adomniţei, studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular acreditate, care urmează studii universitare de licenţă şi de masterat la zi, pot beneficia, la cerere, de credite bancare pentru acoperirea taxelor de studii şi pentru alte cheltuieli legate de desfăşurarea studiilor.

Agenţia de Credite pentru Studenţi va funcţiona în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi în sediul acestuia. Normele metodologice de constituire a fondului de creditare, precum şi metodologia referitoare la cuantumul şi condiţiile de acordare şi rambursare a împrumuturilor vor fi elaborate de agenţie, care le va propune Guvernului spre adoptare.

Finanţarea agenţiei va fi asigurată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, prin cel al Ministerului Educaţiei. Veniturile proprii ale agenţiei vor putea fi obţinute din prestări de servicii, realizarea de programe din fonduri externe, donaţii, sponsorizări şi alte venituri legal constituite.

Conducerea agenţiei va fi asigurată de un director executiv, care va fi numit prin ordin al ministrului educaţiei, pe bază de concurs. Numărul maxim de posturi aprobat pentru agenţie este de 30, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru Ministerul Educaţiei, pentru instituţiile din subordine finanţate din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat.

În cadrul acestui număr de posturi, pot fi înfiinţate, în centrele universitare, filiale ale agenţiei. Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, agenţia poate să utilizeze colaboratori externi, specialişti în domeniu, în calitate de experţi, remuneraţi în condiţiile legii.

Citit 1557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.