Criză de aparatură medicală în spitalele gălăţene

Criză de aparatură medicală în spitalele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu ce să faci medicină performantă? * Necesarul de aparatură medicală este impresionant * Nici măcar cărucioare pentru bolnavi nu sunt destule *

Imaginaţi-vă următoarea scenă petrecută în sala de aşteptare a unui cabinet privat specializat în imagistică medicală din Galaţi. Şase persoane programate pentru investigare medicală prin ecografie vasculară tridimensională Dopller îşi aşteaptă rândul. O explorare de acest gen durează în medie între 45 şi 60 de minute. La un moment dat, se deschide uşa de la intrare prin care, chinuindu-se, două persoane, un bărbat şi o femeie, intră ţinând pe braţe un vârstnic. Acesta nu se poate deplasa ca urmare a unui accident vascular cerebral.

Mai multe persoane din sala de aşteptare se ridică pentru a-i face loc pe scaune. Bolnavul este îmbrăcat în pijamale şi cei care îl însoţesc explică faptul că este internat la Spitalul Clinic de Urgenţă şi că au fost nevoiţi să îl transporte în astfel de condiţii întrucât spitalul nu dispune de posibilitatea investigării prin ecografie vasculară. Solidară cu suferinţa vârstnicului, persoana care urma la rând s-a oferit să mai aştepte, pentru ca bolnavul internat să aibă prioritate. Altminteri ar fi  fost nevoit să stea la uşa cabinetului chiar şi câteva ore.

Lipsuri inacceptabile

Martor la această scenă, nu poţi să nu te întrebi cum este posibil ca un spital clinic de urgenţă să nu dispună de un aparat care costă în jur de 200.000 de lei. Nu este normal să nu aibă RMN, darămite un ecograf mai performant!

Aşa că am întrebat la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică dacă cea mai mare unitate medicală a judeţului a solicitat dotarea cu un ecograf Dopller pentru investigarea patologiei vasculare. Deloc surprinşi, am aflat de la directorul executiv al DJSP, dr. Costinela Georgescu, că două asemenea echipamente medicale se regăsesc pe o listă de solicitări realmente impresionantă ca dimensiuni. Spitalul „Judeţean”, şi nu doar el, are nevoie de o sumedenie de aparate şi instrumente medicale de strictă necesitate.

„Câteva” exemple

Suntem norocoşi că la Galaţi avem o secţie de chirurgie vasculară, unică în sud-estul ţării, secţie despre ai cărei medici extraordinari, care fac minuni „în orb”, am mai scris. Intervin chirurgical „orbeşte”, deoarece nu dispun de un angiograf, aparatul cu ajutorul căruia poate fi localizat cu precizie segmentul vascular pe care trebuie intervenit, natura şi gradul afectării acestuia.

Doctorul Mocanu, şeful secţiei, a făcut nenumărate referate, dar angiograful, care costă 600.000 de lei, există în continuare doar pe lista cu necesarul de aparatură medicală. Defibrilatorul este aparatul cu care poate fi repornită o inimă care s-a oprit, cu care se poate „întoarce din morţi” un cardiac sau un accidentat în stare critică. Spitalul Clinic de Urgenţă dispune de nouă defibrilatoare, extrem de puţine dacă avem în vedere că sunt împărţite între Cardiologie, Reanimare şi UPU. S-au mai cerut 15…

Spre deosebire de multe alte spitale de urgenţă din ţară, al nostru are secţie de Neurochirurgie. Tot unică în această parte ţară, deservind bolnavii din mai multe judeţe. Cu toate astea, neurochirurgii gălăţeni operează cu instrumente vechi. Ar avea nevoie de o trusă integrală de neurochirurgie. Şi ar mai fi nevoie de 15 electrocardiografe, un colonofibroscop, trei aparate de anestezie, analizoare automate pentru laboratoare, echipamente de sterilizare cu aburi şi multe, multe altele. De RMN, nici nu mai pomenim!

Nici „mărunţişurile”, precum 25 de cărucioare pentru transportul bolnavilor nedeplasabili, nu le mai punem la socoteală, măcar că ditamai Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean are doar… patru. Da, aţi citit bine, patru! Nu le luăm în calcul în virtutea principiului: „Suntem prea săraci ca să ne cumpărăm [mărunţişuri]!”.

La rândul său, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii are nevoie de multe: un computer tomograf, un angiograf, echipament de resuscitare, analizor automat pentru biochimie, set pentru chirurgie laparoscopică, două incubatoare pentru nou născuţi.

La Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi necesar un bronhoscop cu linie video, cinci electrocardiografe,  trei monitoare de cardiologie, un defibrilator, un analizor bacteriologic (la ora actuală, există unul defect, scos din uz), un aparat pentru roentgendiagnostic postgrafic şi scopie.

Şi Spitalul de Boli Infecţioase suferă din pricina lipsei unui monitor pentru funcţiile vitale, un EKG portabil, o instalaţie pentru stocarea oxigenului lichid, un spirometru, un laser terapeutic şi analizoare pentru laborator.

Şi pentru Spitalul Municipal Tecuci lista este destul de lungă şi din cuprinsul acesteia „sar în ochi” în special echipamentele pentru asistenţa medicală de urgenţă şi altele extrem de necesare bolnavilor din nordul judeţului: un electroencefalograf, un ecograf pentru uz cardiologic, un ecograf clasic, un analizor pentru biochimie, monitoare pentru funcţiile vitale, un aparat Roentgen, elecardiografe, o autosanitară şi chiar şi 22 de paturi (e drept, nu dintre cele obişnuite, ci speciale pentru secţiile ATI).

Spitalul de la Tg.Bujor solicită un incubator cu control automat al microclimatului, absolut necesar pentru nou-născuţii cu probleme, ba chiar şi un ecograf color Dopller.

Solicitarea acestor aparate nu este un moft deoarece medicina performantă, eficientă, nu se poate practica doar cu stetoscopul şi bisturiul! Iar chinul vârstnicului internat în spital şi cărat pe braţe la un cabinet privat pentru o banală ecografie este doar un exemplu din mii şi mii, similare.

Citit 1127 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.