Calviţia se tratează

Calviţia se tratează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ca să nu vă pierdeţi definitiv podoaba capilară, trebuie să „citiţi” cu atenţie semnele alopeciei androgenice * Dacă mergeţi la timp la medic, situaţia s-ar putea îmbunătăţi * Stilul de viaţă poate preveni căderea părului * 90 la sută dintre produsele dermato-cosmetice care promit că vă scapă de calviţie se vând doar din pricina reclamei * Chiar şi după un tratament de durată, căderea părului poate să reapară *

Aproape 90 la sută dintre bărbaţi şi mai mult de trei sferturi dintre femei au, mai devreme sau mai târziu, probleme cu căderea părului. Cauzele sunt, în principal, de natură hormonală, dar, mai ales în cazul bărbaţilor, există şi o serie de factori legaţi de stilul de viaţă, care declanşează sau accelerează pierderea podoabei capilare.

Tratamente eficiente pentru afecţiunea cunoscută în termeni medicali drept „alopecie androgenică” există, dar nu şi produse miraculoase, care să determine creşterea părului peste noapte. Mai multe detalii despre acest subiect ne-a dat dr. Valentina Adochiţei, medic primar dermatolog.

De ce cade părul?

„La bărbaţi, alopecia androgenică poate debuta încă din adolescenţă, chiar şi la 16-18 ani, fiind determinată de producţia de hormoni masculini (androgeni). Şi asta întrucât, de atunci, aceşti hormoni încep să funcţioneze din plin”, ne-a explicat medicul dermatolog.

Totuşi, de ce cade părul? „Putem vorbi aici despre determinism genetic, care implică o anumită sensibilitate a rădăcinii firului de păr (numit şi bulb pilos) la acţiunea hormonilor naturali, despre care vorbeam. În cazurile în care această sensibilitate există, acţiunea hormonilor scurtează viaţa rădăcinii părului. Practic, acesta devine din ce în ce mai fragil, până când, la un moment dat, se produce atrofia bulbului pilos”, ne-a spus dna. dr. Adochiţei.

Receptorii pentru hormonii care cauzează căderea părului se găsesc la nivelul pielii din regiunea anterioară şi centrală a scalpului. Din acest motiv, riscaţi să vă pierdeţi doar părul din respectivele zone şi nu pe cel din regiunea occipitală sau parietală.

N-ar fi, însă, corect să spunem că „moştenirea” genetică este singura care poate duce la pierderea podoabei capilare. Stilul de viaţă este şi el important.

Astfel, stresul continuu şi alimentaţia dezechilibrată pot să declanşeze sau să accelereze căderea părului, mai ales pe fondul predispoziţiei genetice. În plus, chiar dacă „apariţia alopeciei androgenice nu este o problemă de mecanică, persoanele care poartă frecvent şapcă, spre exemplu, pot avea astfel de probleme mai devreme”, a precizat medicul dermatolog.

Tratamentul trebuie să înceapă la timp

„Ca în orice afecţiune, e mai bine să previi decât să tratezi. Mai ales bărbaţii predispuşi genetic, care au cazuri de calviţie în familie şi care au observat că prezintă deja primele semne - zone în care părul s-a rărit - trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Acesta le va recomanda, probabil, schimbarea stilului de viaţă, dar şi anumite medicamente şi produse din zona dermato-cosmetică.

În cazul formelor de debut ale alopeciei androgenice, lucrurile mai pot fi, încă, remediate”, ne-a mai spus medicul specialist. Nu uitaţi, însă, un lucru esenţial! „Tratamente-minune nu există. Putem atenua, ameliora şi putem preveni, în anumite situaţii, dar nu există, în acest moment medicamentul cu care să rezolvi alopecia androgenică pentru totdeauna. Şi mai ales, nu foarte repede. Adultul trebuie să ştie că nu poate opri definitiv acest proces”, atenţionează dr. Adochiţei.

Totuşi, există medicamente cu efect vaso-dilatator, care pot fi eficiente în lupta împotriva căderii părului. „Există şi produsele cosmetice şi dermato-cosmeticele. Nouăzeci la sută dintre ele sunt însă doar pentru reclamă şi profit nejustificat. Restul de zece la sută,  pot fi utile în păstrarea sănătăţii firului de păr, dar ar trebui administrate, de preferinţă, la recomandarea medicului şi cumpărate din farmacii”, apreciază medicul specialist.

De asemenea, pacientul  poate urma, pentru perioade de minim şase luni, tratamente hormonale, deşi ele pot prezenta şi anumite efecte secundare. Există şi tratamentul cu laser şi se pot şi realiza şi implanturi, dar nici ele nu garantează o victorie definitivă împotriva calviţiei, astfel că pacientul trebuie să mai urmeze anumite tratamente, care să îi întreţină bulbul pilos.

Concluzia e simplă - adoptaţi un stil de viaţă sănătos, inclusiv pentru părul dumneavoastră. Dacă, totuşi, primele probleme de acest gen au apărut deja, vizitaţi un dermatolog şi s-ar putea să găsiţi soluţii pentru a evita sau a încetini căderea părului.

Citit 3742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.