Într-un scandal pentru custodia copilului, părinţii i-au furat dreptul de a merge la şcoală

Într-un scandal pentru custodia copilului, părinţii i-au furat dreptul de a merge la şcoală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
  • De aproape două luni un elev nu este lăsat la şcoală de mama sa, pentru că tatăl de care a divorţat nu a fost de acord cu transferul în altă clasă * Ea cere ca elevul să fie mutat, deoarece învăţătoarea l-ar agresa fizic şi psihic, lucru pe care tatăl îl neagă vehement

Andrei S., elev în clasa a III-a la Colegiul „C. Negri”, a rămas cu situaţia la învăţătură neîncheiată, pentru că părinţii săi divorţaţi nu au căzut de acord asupra transferului într-o altă clasă. În lupta încrâncenată pentru obţinerea custodiei copilului, ambii au călcat în picioare interesele şi drepturile acestuia.

Reclamaţii peste reclamaţii

Iniţial am primit la redacţie o reclamaţie pe care mama copilului, Gabriela Carte-Putredă, a depus-o şi la ISJ, în care se spune că „băiatul ei refuză să meargă la şcoală, deoarece învăţătoarea îl bate cu rigla peste mâini şi îl ameninţă permanent că îl lasă repetent”, motiv pentru  care mama a cerut transferul la altă clasă. Deşi a fost aprobat imediat de directoarea-adjunctă, directorul Mitică Dudău a anulat transferul, motiv pentru care mama a refuzat să mai aducă băiatul la şcoală. 

Contactat telefonic, Mitică Dudău ne-a declarat: „La vremea când a fost făcut transferul, copilul avea custodie dublă, deci trebuiau chestionaţi ambii părinţi. În plus, a fost făcut fără acordul consiliului de administraţie, doar la decizia directoarei-adjuncte şi nu aceasta este procedura. Consiliul de administraţie nu a fost de acord cu transferul, pentru că motivele invocate de mamă nu se susţin”, declară directorul de la Pedagogic. Acesta a mai precizat că elevul nu mai vine de la şcoală din data de 5 mai şi a rămas cu situaţia neîncheiată la câteva discipline. „Situaţia va putea fi încheiată în vară, înaintea corigenţelor, iar părinţii pot cere în scris să-l examineze o altă învăţătoare”, susţine profesorul Dudău.

Am discutat şi cu învăţătoarea Rodica Ştefănică, aceasta negând faptul că s-ar fi atins de copil. „Există şi o evaluare psihologică în care băiatul declară că nu l-am bătut. Ne acuză degeaba. Eu chiar am avut o grijă specială pentru el, fiind ceva mai înapoiat la învăţătură şi având în familie situaţia pe care o are. Totul porneşte de la faptul că i-am spus bunicului dinspre mamă că nu şi-a făcut temele şi am refuzat eliberarea unei hârtii, pe care nu eram în măsură s-o dau eu”, spune învăţătoarea Ştefănică.

„Îmi sechestrează copilul”

Acelaşi lucru ni l-a explicat şi tatăl, Lucian S. (nu-i dam numele pentru a proteja identitatea copilului): „Andrei nu mi s-a plâns niciodată că doamna l-ar persecuta, lucru pe care l-a recunoscut şi la psiholog. Mi-aş dori să-l pot duce la şcoală, dar, deşi recent am recâştigat custodia sa, mama sa refuză să mi-l dea. Cu transferul n-am fost de acord pentru că nu există motivele invocate de mamă şi nici nu e normal să muţi un copil la sfârşitul anului şcolar. N-a fost de acord să-l ducem măcar însoţit de mine sau de un referent de la Protecţia Copilului. Îmi sechestrează copilul”, declară tatăl. Acesta mai spune că a cerut ajutorul Poliţiei şi al unui executor judecătoresc pentru a-şi recupera băiatul de la mamă, dar procedurile durează două săptămâni, aşa că n-a avut nicio şansă ca măcar în ultima zi să-l poată duce pentru încheierea situaţiei. 

„Nu vă interesează pe dumneavoastră asta!”

Cum pe reclamaţia lăsată la redacţie aveam numărul de telefon al bunicului, am încercat să aflăm cum putem lua legătura cu mama, dar acesta a refuzat. Bunicul ne-a spus întâi că băiatul are toate mediile în regulă. Cum am insistat că adevărul este altul, ne-a închis brusc telefonul: „Nu vă interesează pe dumneavoastră asta!”.

„E un abuz asupra copilului!”

De la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) ni s-a spus că, pe fondul luptei pentru custodia copilului, ambii părinţi s-au reclamat unul pe celălalt. „Considerăm că ambii părinţi sunt vinovaţi de această situaţie. Am făcut şedinţe de consiliere cu amândoi, nu am reuşit să-i convingem. Mai încercăm. În această etapă, decăderea din drepturile părinteşti nu este o soluţie, dar am putea recurge la ea, dacă lucrurile vor continua aşa. E un abuz asupra copilului! Cei doi părinţi nu-şi dau seama cât îl afectează emoţional toată această luptă oarbă, efectele fiind pe termen lung. În plus, este clar o încălcare a dreptului copilului la învăţătură. Vom continua să monitorizăm cazul”, a declarat directoarea  DGASPC, Manon Cristoloveanu.

Citit 6498 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iunie 2012 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.