Sculpturile metalice vor renaşte în Campusul Ştiinţei

Sculpturile metalice vor renaşte în Campusul Ştiinţei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Toate lucrările de pe Faleză vor fi cosmetizate * Multe dintre operele de la tabăra de sculptură în metal de anul acesta vor completa spaţiul cultural "Nicolae Mantu"


Spaţiul cultural "Nicolae Mantu", din Campusul Ştiinţei, capătă consistenţă. După amplasarea lucrării "Sistem", o nouă sculptură metalică a apărut în această curte. Este vorba despre o lucrare pe care decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. Cătălin Fetecău, a botezat-o "Tocătorul de speranţe". Un fost ciocan industrial a fost îmbunătăţit de sculptorul Eduard Constandache cu o cupă în care au fost aruncate tot felul de obiecte electronice stricate: calculatoare, imprimante, monitoare, telefoane, faxuri. Sculptura sugerează, după cum ne-a informat profesorul Fetecău, faptul că, în ştiinţă, totul se reciclează, ştiinţa naşte ştiinţă. Obiectele electronice tocate se transformă în roţi zimţate, utilizabile în alte instalaţii mecanice şi nu numai.

Apariţia celor două sculpturi în metal în Campusul Ştiinţei este doar începutul transformării acestui spaţiu într-unul expoziţional deschis mereu publicului. De altfel, multe dintre lucrările care se vor naşte de pe urma taberei de sculptură în metal de anul acesta, aflată în plină desfăşurare la Galaţi, vor completa spaţiul cultural "Nicolae Mantu". "Dorim să punem în valoare această curte interioară pentru a demonstra că ştiinţa şi arta se află în comuniune. E o idee mai veche a noastră, care sper că va căpăta consistenţă în timp", a mai spus decanul Facultăţii de Mecanică.

Acesta a ţinut să precizeze că nu îi este indiferentă nici soarta celorlalte sculpturi în metal din oraş, respectiv cele celebre, de pe Faleză. "Am iniţiat un parteneriat cu Colegiul "Traian Vuia", în care am convingerea că se va implica şi municipalitatea, prin care vom încerca să cosmetizăm şi să punem în valoare toate sculpturile de pe Faleză. Vom curăţa zonele în care se află acestea amplasate, astfel încât să fie vizibile de pe Dunăre, le vom vopsi. Aceste sculpturi sunt unul dintre brandurile oraşului şi nu avem voie să le lăsăm în paragină, a adăugat Cătălin Fetecău.

Citit 1690 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2012 18:00

4 comentarii

 • postat de otelar.....
  Joi, 30 August 2012 09:45
  Iata ca a aparut si un DURBACA,noroc ca nu esti primar.....artistii trebuie sa continuie aceste lucrari ff interesante si sa nu tina cont de acesti indivizi care apar ca paduchii in frunte neavand habar despre ce e vorba.Referitor la locul de amplasare ,a acestor opere,sunt pt. instalarea lor pe scuarul de pe Brailei si cea mai frumoasa lucrare sa fie amplasata in rondoul de la ultimul leu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de piatra, piatra si iar piatra
  Miercuri, 29 August 2012 10:57
  Totusi, in afara de sudat-vopsit ... mai stie cineva sa sculpteze ?
  Ma refer la durabilitatea pietrei, nu la decadenta occidentala care este mai degraba kitsch decat arta.
  O fi "cultural" vreun obiect considerat mediatic astfel (!?!) dar parca este departe de bucuria privitului, de armonia formelor.
  Nu cred ca m-as fotografia cu iubita sau copilul in fata unei adunaturi de fiare vechi, spoite si avand pretentia de a fi parte a artei obiectivate (asa cum apare in fotografie). Sint si unele lucrari care "transmit" un fior, un mesaj insa timpul "lucreaza" si le dovedeste modestia.
  Munca - da, de cele mai multe ori insa nu si implinre spirituala.
  Prin parcuri, din Turcia in Suedia, din Madrid in Moscova - in multe parcuri si muzee sint statui de piatra ale stramosilor nostri iar noi... cateaua lesinata de la Primarie cu aschimodiile alaptate (si italienii au "descoperit" falsitatea istorica a "fondarii" Romei de catre Romulus si Remus) ... ei bine cateaua are acum ca vecini niste realizari efemere.
  ... am uitat sa ne mai bucuram de ce este frumos si ne incantam cu ce spun altii ca ar fi arta.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Cristian
  Marți, 28 August 2012 17:25
  Subscriu antecomentatorului meu!
  Suntem jumate de milion de locuitori in municipiu,dupa ultima statistica. Si nu toti suntem studenti, nu toti ajungem sa ne plimbam prin Campusul Stiintei(prespun ca e cel de la facultatile de Mecanica(ca tot ati mentionat) Istorie, Matematica,Litere,Drept). Era intr-adevar normal sa mai amplaseze prin parcuri,unele chiar si pe faleza. Avem mai multe parcuri,multe spatii verzi ce merita impodobite. Si intrarile in oras ar trebui reamenajate,cum chiar si voi ati sugerat in unele materiale!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Unele lucrări pot fi montate pe Bulevardul Brăilei în locul reclamelor supărătoare,puse în valoare printr-o culoare și lumină colorată ambietală pe sculptura în metal.
  Marți, 28 August 2012 09:29
  Bravo!! Sunt frumoase,spectaculoase și îndrăznețe. Culorile le pun în valoare și mai bine partea artistică de transmitere a mesajului lucrări în metal. Avem parcuri în care pot fi plasate pentru a ne scoate din monotonia peisajului clasic al parcului.Bravo,sper să rămână o tradiție pentru Galați,oraș recunoscut ca oraș al metalului prelucrat în mai multe moduri,inclusiv artistic. Unele lucrări se pot monta pe spațiile verzi de despărțire a benzilor în locul reclamelor stresante și monotone de pe Bulevardul Brăilei sau la intrarea în Galați dinspre Brăila. Dăm o notă mai artistică orașului.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.