Află care sunt simptomele care nu trebuie ignorate până nu e prea târziu

Află care sunt simptomele care nu trebuie ignorate până nu e prea târziu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Oboseala, scăderea inexplicabilă în greutate, modificările culorii şi ale aspectului unghiilor sau problemele intestinale frecvente sunt doar câteva dintre semnele care nu trebuie ignorate 

Continuăm în articolul de astăzi cu prezentarea altor semnale prin care organismul nostru ne informează că ceva poate să nu fie în regulă.

Oboseală şi scădere inexplicabilă în greutate

„După un program normal de muncă la birou, în care abia dacă m-am ridicat de câteva ori de pe scaun, într-o seară am fost prea obosită pentru a mai fi capabilă să conduc spre casă”, povesteşte o femeie pe care medicii au diagnosticat-o mai apoi cu leucemie. Oboseala generalizată şi nejustificată poate fi, însă, semnul atât de multor tipuri de cancer, încât trebuie interpretată în combinaţie cu alte simptome. Însă dacă sunteţi epuizat fără motiv şi starea nu se ameliorează nici după o odihnă prelungită, este bine să mergeţi pentru un consult la medic.

Cu toţii ştim cât de repede ne îngrăşăm şi cât de greu ne este să scăpăm, apoi, de kilogramele în exces. Dacă observăm că am slăbit peste şapte sau opt kilograme fără a ţine o dietă sau a schimba radical stilul de viaţă, trebuie să ne întrebăm care este motivul. Pierderea în greutate intervine mai ales în cazul cancerului de colon, a celui hepatic sau a altor tipuri de cancer digestiv. Vizita la medic este obligatorie, deoarece oboseala sau pierderea în greutate pot fi, la fel de bine, cauzate şi de o simplă astenie sau de debutul diabetului zaharat.

Aspect modificat al unghiilor

Modificările neaşteptate de la nivelul unghiilor pot fi semnele a mai multor tipuri de cancer. Punctele sau liniile de culoare neagră sau maro apărute sub unghii pot fi semnul unui cancer de piele, în timp ce unghiile albicioase pot fi un indiciu al faptului că ficatul nu funcţionează la parametri optimi.

Problemele intestinale

Constipaţia, diareea sau schimbările notabile în structura sau aspectul scaunelor, care durează pentru mai multe zile şi nu au o cauză care ţine de schimbările în alimentaţie pot fi semne ale cancerului de colon sau ale celui pancreatic. Şi în acest caz medicul este cel mai indicat să identifice motivele care stau la baza apariţiei problemelor.

Cu toate că nu este cazul să devenim ipohondri şi să interpretăm orice semn ca pe o premoniţie funestă, este mai bine să fim prevăzători, cu atât mai mult cu cât cifrele arată că una dintre principalele cauze ale mortalităţii legate de cancer în România este diagnosticarea tardivă a bolii.

Citit 2074 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.