Campanie "Viaţa liberă": Pieton în oraşul fără trotuare

Campanie "Viaţa liberă": Pieton în oraşul fără trotuare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de astăzi, "Viaţa liberă" demarează campania „Pieton în oraşul fără trotuare”. Scopul nostru este sensibilizarea autorităţilor publice cu privire la starea dezastruoasă a trotuarelor urbei, dar şi creşterea gradului de responsabilitate a cetăţenilor. Vom încerca, aşadar, să identificăm zonele din oraş unde nu există trotuare, ori, dacă există, sunt fie distruse, fie blocate de maşini parcate neregulamentar ori au chioşcuri sau stâlpi fix în mijloc. Pentru a putea acoperi toate zonele problematice, solicităm şi ajutorul cititorilor, care ne pot informa cu privire la locurile unde trotuarele sunt impracticabile din varii motive.

Trotuarele au devenit parcare fără plată

Să fii pieton nu e un lucru uşor. Dacă în ultimii ani autorităţile s-au ocupat mai mult sau mai puţin de asfaltarea străzilor şi de crearea condiţiilor minime pentru şoferi, de pietoni se pare că au uitat cu desăvârşire. Trotuarele sau ce-a mai rămas din ele au fost invadate de maşini lăsate la voia întâmplării de şoferii iresponsabili. Aceştia se vor apăra şi vor spune că nu există suficiente locuri de parcare, ceea ce este real. Dar, în condiţiile date, pietonii pe unde să mai circule? Ne confruntăm, aşadar, cu un dureros lanţ al slăbiciunilor.

Pentru că bulevardele principale au trotuare cât de cât în regulă, probleme mari sunt în inima cartierelor, acolo unde oamenii nu au altă alternativă decât să meargă pe carosabil, pândiţi la fiecare pas de pericolul iminent al accidentelor. Pentru a le reda trotuarele pietonilor, e nevoie de o serie de măsuri care să poată fi, însă, şi respectate. În unele zone din oraş au fost montaţi stâlpi care să împiedice urcarea maşinilor pe trotuar, însă au rămas suficiente locuri unde se resimte lipsa acestora, iar maşinile stau exact în calea trecătorilor.

Obstacole pentru pietoni

Majoritatea trotuarelor din interiorul cartierelor arată ca după război şi asta cu precădere acolo unde roţile maşnilor au ajuns de prea multe ori şi nu s-a mai refăcut asfaltul de ani buni. Mai rău este acolo unde gropilor li se adaugă câte un stâlp proptit fix pe mijlocul trotuarului sau o serie de chioşcuri şi gherete improprii secolului în care trăim. Pe lângă astea, un real pericol sunt gurile de canal uitate fără capac, care pot înghiţi la fiecare pas câte un trecător. Dacă adăugăm că în unele locuri lipsesc rampele de coborâre pentru cărucioarele persoanelor cu dizabilităţi, dar şi pentru ale celor mici, este suficient ca să avem un tablou complet al trotuarelor de coşmar.

Aşadar, până pe 18 octombrie, vom încerca să surprindem şi să prezentăm, pe zone, toate problemele cu care pietonii se confruntă. Iar asta în speranţa că şoferii vor fi mai responsabili şi că autorităţile vor lua şi ele măsurile necesare pentru remedierea deficienţelor.

Aşteptăm şi sesizările dumneavoastră, însoţite de fotografii, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi ne vom strădui să le dăm curs tuturor.

Citit 2299 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2012 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.