Specializări noi, taxe vechi la Universitatea „Dunărea de Jos”

Specializări noi, taxe vechi la Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* VEZI AICI toate specializările şi numărul locurilor disponibile *

Locuri pentru toată lumea la facultate. Universitatea „Dunărea de Jos” oferă şi anul acesta o gamă variată de specializări pentru absolvenţii de liceu din Galaţi şi nu numai. Noutăţile sunt legate de apariţia câtorva specializări noi, justificate atât de interesul candidaţilor, cât şi de cererea de forţă de muncă din zona de sud-est a ţării.

Astfel, la Facultatea de Mecanică candidaţii pot opta pentru specializarea „Autovehicule rutiere”, la Facultatea de Medicină şi Farmacie există specializarea „Moaşe”, iar la Facultatea de Arte, în cadrul specializării „Muzică”, cei interesaţi pot alege muzica bizantină.

În rest, admiterea de la Universitatea „Dunărea de Jos” în 2011 păstrează aceleaşi coordonate ca şi în anii trecuţi, ceea ce înseamnă veşti bune pentru candidaţi. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre partea financiară.

Taxa de înscriere este de 100 de lei pentru fiecare dosar depus. La fiecare facultate candidaţii vor depune câte un singur dosar, indiferent de numărul de specializări bifate. Absolvenţii de liceu vor mai scoate din buzunar câte 100 de lei doar dacă vor să se înscrie şi la alte facultăţi.

Aceleaşi taxe de studiu

Nici în ceea ce priveşte taxele de studiu de la „Dunărea de Jos” lucrurile nu se schimbă. Astfel, cele mai multe facultăţi rămân cu 2.200 de lei pe an pentru studenţii care vor fi admişi în această vară pe locurile cu taxă. Este pentru al treilea an consecutiv în care Universitatea „Dunărea de Jos” păstrează taxele la acelaşi nivel.

La cursurile universitare de zi, majoritatea facultăţilor cer 2.200 de lei pe an, excepţie făcând Facultatea de Medicină şi Farmacie, care practică un tarif de 3.000 de lei la specializările Medicină şi Medicină dentară, 3.500 de lei la specializarea Farmacie şi numai 2.000 de lei la specializarea Asistenţă medicală generală / Moaşe.

Cele trei facultăţi care organizează cursuri la formele ID / IFR (Economie şi Administrarea Afacerilor, Litere, Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice) percep aceeaşi taxă de 2.200 de lei pe an.

Aceeaşi sumă se achită şi pentru un an de masterat la facultăţile de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Istorie Filosofie şi Teologie, Ştiinţe şi Mediu, Educaţie Fizică şi Sport, Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu, Mecanică, precum şi Facultatea de Inginerie Brăila.

Taxe mai mari la masterat percep Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu 2.600 de lei pe an, Facultatea de Litere şi Facultatea de Arhitectură Navală, fiecare cu câte 3.300 de lei pe anul de studiu.

Cu excepţia Medicinei, concurs pe bază de dosar

La majoritatea facultăţilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, admiterea se face pe bază de dosar. Media finală se calculează în funcţie de media de la bacalaureat, media multianuală la anumite obiecte şi chiar anumite note din cadrul bacalaureatului. Procentele variază în funcţie de facultate şi de specializare şi pot fi consultate pe site-ul universităţii, www.ugal.ro, la secţiunea Admitere.

Facultatea de Medicină şi Farmacie este singura care organizează examen propriu-zis, în timp o serie de specializări de la Litere, Arte, Teologie şi Educaţie Fizică necesită trecerea unor probe eliminatorii, unele contând la în media finală.

Documentele necesare la înscriere

Pentru admiterea la Universitatea „Dunărea de Jos”, dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

-    cererea tip de înscriere şi angajamentul candidatului;

-    diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată. Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2011 este valabilă şi adeverinţa tip de promovare a examenului de bacalaureat (original sau copie legalizată), cu precizarea mediei la examenul de bacalaureat şi a notelor obţinute la probele susţinute, eliberată de liceu, cu semnătura directorului şi ştampila rotundă.

-    foaia matricolă, în original sau copie legalizată - nu se admite înscrierea fără foaia matricola, întrucât, în absenţa ei, nu pot fi aplicate criteriile de admitere şi nu se poate calcula media de concurs;

-    adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau de medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi pentru domeniul la care candidează;

-    dovada de vaccinări;

-    3 fotografii tip buletin de identitate;

-    chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere la facultatea respectivă sau actul care îi permite să fie scutit de plata taxei.  Taxa de înscriere este de 100 lei la fiecare facultate pentru care optează candidatul.

-    certificat de naştere, în copie legalizată;

-    certificatul de căsătorie (dacă este cazul) în copie legalizată;

Candidaţii care se înscriu la domeniul Teologie vor prezenta certificatul de botez şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aparţin. În plus, candidaţii proveniţi din alte eparhii trebuie să solicite şi să depună la dosar şi avizul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Zilele de examen

Săptămâna viitoare sunt programate testele, la facultăţile care organizează concurs de admitere propriu-zis.

Astfel, candidaţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie se vor prezenta la examen în zilele de 19 şi 20 iulie, conform unei programări care este deja afişată la sediul facultăţii şi pe site-ul universităţi.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, proba eliminatorie de aptitudini sportive se dă pe 18 iulie, la Facultatea de Arte probele sunt programate între 16 şi 20 iulie, în timp ce specializarea „Ştiinţe ale Educaţiei” de la Facultatea de Litere are programate toate cele patru teste de aptitudini în aceeaşi zi, pe 16 iulie.

Calendarul admiterii

Candidaţii îşi pot depune dosarul în perioada 11-15 iulie, urmând ca între 16 şi 21 iulie să se desfăşoare probele acolo unde este cazul, să se afişeze rezultatele preliminare, iar cei admişi să depună diplomele de bacalaureat în original.

În seara zilei de 21 iulie este programată afişarea listelor din etapa a II-a, cea de după prima depunere a diplomelor, pentru ca între 22 şi 24 iulie să aducă diplomele de bacalaureat cei care au fost admişi între timp.

Pe 24 iulie, la prânz vor fi afişate listele finale. Candidaţii care nu au reuşit să prindă locuri mai au la dispoziţie sesiunea din septembrie, care se va desfăşura între de 6 şi 13.

A doua sesiune. Calendarul admiterii din septembrie

Locurile rămase libere în urma sesiunii din iulie vor putea fi ocupate în sesiunea din septembrie.

Calendarul din toamnă începe cu înscrierile (6-9 septembrie), continuă cu susţinerea probelor, afişarea rezultatelor şi depunerea diplomelor în original (10-11 septembrie), urmând ca redistribuirile şi afişarea listelor finale să aibă loc până pe 13 septembrie.

După un an la „taxă”, puteţi scăpa de dat bani

La Universitatea „Dunărea de Jos”, admiterea pe unul dintre locurile cu taxă nu înseamnă că studentul va plăti în toţi anii de studiu. La finalul primului an, în funcţie de medie se face un nou clasament pe baza căruia se stabileşte cine plăteşte taxă şi cine nu.

Potrivit conducerii universităţii, acest sistem stimulează concurenţa şi creşte calitatea educaţiei.

Citit 3071 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.