Pieton în oraşul fără trotuare: Centrul - o imensă parcare
Foto: Foto: Iuliana Chitic

Pieton în oraşul fără trotuare: Centrul - o imensă parcare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Din seria „Unde sunt trotuarele pietonilor?”, astăzi vă prezentăm centrul Galaţiului. La noi, până şi pe bulevardele principale există probleme, însă centrul oraşului deţine în mare parte străduţe înguste cu trotuare sufocate de maşini şi greu accesibile pietonilor.

Staţionare cu plată pe spaţiul destinat trecătorilor

Strada Domnească e înţesată dintr-un capăt în altul, şi pe o parte, şi pe alta cu maşini parcate la voia întâmplării, ce le dau bătăi de cap trecătorilor. În plus, trotuarele străduţelor perpendiculare sunt improprii circulaţiei din pricina gropilor, a crăpăturilor şi a denivelărilor.

În dreptul Secţiei de poliţie, pietonii se văd nevoiţi să se strecoare pe culoarul de numai câţiva centimetri lăsat de maşinile din parcarea cu plată.

În faţa Facultăţii de Litere, situaţia e identică, doar că spaţiul îngust e presărat, în plus, şi cu o serie de denivelări pe care nu ai cum să le ratezi. „Aici e aglomerat mereu, trecem în şir indian pe lângă gard, măcar de-ar fi asfaltul bun”, remarcă un trecător.

Trotuarul de pe strada Universităţii ar trebui să se numească „parcarea universităţii”. Aici maşinile stau grămadă de-a lungul şi de-a latul. „În condiţiile astea, nu ai altă alternativă, decât să mergi pe stradă, dar aici nu e spaţiul nostru”, declară un domn, vizibil deranjat de claxoanele maşinilor aflate în trecere pe lângă el.

Artere uitate

Pe Mihai Bravu, în drum spre Biblioteca V. A. Urechia, spaţiul destinat pietonilor arată ca după război: „E dezastru, arată mai rău ca uliţele de la ţară”, explică domnul Radu.

Continuând periplul pe strada Alexandru Ioan Cuza, dăm de câteva maşini parcate răzleţ, trei sferturi pe trotuar, şi restul în stradă. Dar nu maşinile îi încurcă pe trecători, ci stâlpul de 15 metri înălţime poziţionat fix în mijlocul trotuarului: „N-am loc nici pe stânga nici pe dreapta să-l ocolesc. Merg cu căruciorul pe stradă, dar e periculos”, se plânge o mămică.

Trotuarul străzii General Lahovary e neîncăpător pentru maşinile care stau frumos aliniate în dreptul parcului Eminescu. În faţa Oficiului Poştal nr. 1, zonă protejată de altfel, gropile din asfalt se cască uitate de vreme şi de autorităţi. Aici nu s-au mai făcut reparaţii la trotuar din anii ’90, iar proprietarii şi-au asfaltat singuri în dreptul magazinelor. „În momentul asfaltării, angajaţii Primăriei au venit şi la mine şi mi-au propus să asfalteze în schimbul a 2.000 de lei”, ne informează, indignat, Valeriu Aburel, proprietarul unei case de pe strada respectivă.

Citit 1603 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.