Ruine în centrul Galaţiului / Campusul universitar - sub povara nepăsării

Ruine în centrul Galaţiului / Campusul universitar - sub povara nepăsării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întâlnirea cu gălăţenii la Magazinul nr. 55 al Vieţii libere - „Chioşcul Studenţesc” - a readus în atenţia noastră probleme vechi şi grave care trenează de mulţi ani în această parte centrală a urbei. Nu ne-am închipuit că de-a dreapta şi de-a stânga frumoasei străzi Domneşti, „agrementată” cu Grădina Publică în plină refacere, blocurile vechi - aflate în continuarea Grădinii Publice, parte a ansamblului urban stradal, cu valoare de patrimoniu - stau gata să cadă, iar noi şi temporarele „edificii” - „cârciumile din zonă, una mai deocheată şi mai zgomotoasă decât alta” - le dau insomnii gălăţenilor şi le transformă nopţile în nopţi albe... Gălăţenii de aici nu au o piaţă, iar pentru aprovizionare aleargă până la Piaţa Centrală pe jos, cu taxiul sau cu maşina personală.

Neorânduială şi delăsare

Nu ne-a trecut prin cap că în Campusul universitar, într-un perimetru relativ strâmt, convieţuiesc, laolaltă şi în neorânduială, delăsarea şi nepăsarea. Un fel de amuzament amar ne-a cuprins când am încercat să aflăm, de la agenţii economici din zonă, cum se numesc blocurile ce străjuiesc pe Domnească nr. 142, vizavi de magazinul de ziare al "Vieţii libere". Şi mai mare ne-a fost mirarea că nimeni dintre cei cu afaceri în zonă nu ştia. În schimb, cei care locuiesc aici simt pe pielea lor, în ultimii ani, că aprovizionarea în zonă a devenit un calvar. "De când s-au desfiinţat alimentara şi magazinul de legume, ne descurcăm cum dă Domnul", zice Florica Paraschiv, pensionara.

Cade stucatura

Ne-am îndreptat către „inima” Campusului universitar, cartier pe care istoria l-a aşezat în prelungirea „ansamblului urban stradal” (obiectiv de patrimoniu naţional) care ţine de la strada Mihai Bravu nr. 2 până la Grădina Publică. De la proprietarii din zonă aflăm că cele două blocuri de la stradă, cu arhitectură de epocă - cu stucatură şi balcoane care stau gata să cadă trecătorilor în cap - sunt blocurile A şi B. "Ele au fost proiectate pentru profesorii universitari şi au fost şi cazărmi ale Armatei Ruse. Dar pe cine mai interesează astăzi istoria şi cui să spunem că măcar faţadele acestor clădiri ar trebui să fie păstrate? Ele sunt un pericol. Ni s-a spus de la Primărie că dacă facem curăţenie să nu schimbăm faţada blocurilor! Dar noi nu avem posibilitatea să intreţinem aşa o artitectură din bănuţii de pensie. Uitaţi, cei care s-au mutat aici, le-au acoperit şi, acum, cele două blocuri vechi arată ca vai de ele", observă Mariana Manole, pensionară.

Citit 2650 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2012 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.