Tinerii, cei mai afectaţi de consumul alcoolului

Tinerii, cei mai afectaţi de consumul alcoolului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Invitată la conferinţa de presă "Eşti minor? Fii non-alcool!", ţinută vineri (21 septembrie) la sediul firmei de distribuţie de băuturi SC New Rolax SRL, medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu a vorbit despre riscurile consumului de alcool. Discuţia a avut în vedere atât efectele alcoolului asupra organismului adult, cât şi asupra minorilor. "Singurul efect benefic adus de alcool este aportul energetic, un gram conţinând şapte calorii. Totuşi, în ziua de azi asigurarea aportului caloric nu mai este o problemă pentru cei mai mulţi dintre noi. Efectele negative ale alcoolului încep imediat după consum, deoarece se absoarbe foarte repede, fără nicio cheltuială energetică din partea corpului. 20 la sută este absorbit în stomac, în vreme ce restul trece şi este absorbit în intestinul subţire. De aici, ajunge direct în ficat. Cu timpul, şi în funcţie de cât bem, ficatul ajunge să aibă de suferit. Pancreasul, organ care asigură digestia tuturor alimentelor, este şi el afectat. După ce bem, secreţia pancreasului este afectată, multe alimente rămânând astfel nedigerate. Ajungem astfel la un deficit de nutrienţi care, cu timpul, se cronicizează. Nutrienţii sunt esenţiali pentru o bună dezvoltare fizică şi intelectuală a celor aflaţi la pubertate. Consumând alcool, minorii riscă să dezvolte un intelect la limită, alături de alte afecţiuni", a explicat dr. Moroşanu.

Dependenţă de alcool, încă din adolescenţă

"Alături de efectele expuse, consumul regulat de alcool duce şi la dependenţă. Aceasta se poate dezvolta încă de la primele perioade de consum. La baza creierului există un nucleu de substanţă cenuşie, răspunzătoare în egală măsură de coordonarea şi întreţinerea dependenţei de tutun, alcool sau mâncare. Vorbim despre un reflex condiţionat, întreţinut prin consum şi extrem de greu de stăpânit. Are multe în comun cu dependenţa de droguri şi se dezvoltă cu atât mai repede cu cât alcoolul este consumat de la vârste mai tinere. Ca în majoritatea situaţiilor, este mai bine să prevenim, pentru că, odată instalată, dependenţa este foarte greu de tratat şi poate reveni oricând", a încheiat expunerea dr. Moroşanu.

Pentru a preveni vânzarea de alcool minorilor, SC New Rolax SRL a pus la punct şi un site, www.newrolax.ro, de unde băuturile alcoolice pot fi cumpărate doar de adulţi. Pe lângă atenţionările de pe site, la livrare, cumpărătorul trebuie să demonstreze printr-un act de identitate că are peste 18 ani.

Citit 2423 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2012 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.