Vom plăti pentru orice medicament care costă sub 10 lei

Vom plăti pentru orice medicament care costă sub 10 lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În schimb, vom fi asiguraţi pentru tratamentele scumpe


Orice medicament cu un preţ mai mic de 10 lei nu va mai fi compensat, începând cu anul viitor. Aceasta este prima modificare majoră adusă de noua Lege a Sănătăţii. Cu toate că vom contribui lună de lună la fondul de Sănătate, vom beneficia de bani doar în cazul în care neşansa va face să ne îmbolnăvim de o afecţiune gravă. „Lucrăm la acest pachet care va fi definit astfel încât să putem reduce, până la eliminare, listele de aşteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. Vom elimina, însă, de la compensare, medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, ca de exemplu expectorantele, deoarece acestea pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de Sănătate aproape 20 milioane de euro anual”, este specificat în comunicatul de presă publicat pe pagina  de Internet a Ministerului Sănătăţii.

Oficialii din Guvern au ales astfel să fim asiguraţi pentru boli a căror tratament costă sume foarte mari, urmând să plătim pentru orice afecţiune uşoară. Nu trebuie scăpat din vedere că majoritatea reţetelor eliberate până acum au fost totuşi pentru boli uşoare. 

Reacţii dure şi ameninţări

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) resping în totalitate decizia luată de minister, deoarece, spun ei, medicamentele cu preţuri de sub 10 lei reprezintă 60 la sută din piaţa farmaceutică autohtonă. „E o lovitură pentru producătorii de generice, dar şi pentru pacienţi, în condiţiile în care nu există categorie terapeutică în care să nu existe cel puţin 5-6 produse sub 10 lei. Sunt pensionari care se uită şi la 50 de bani, nu poţi să le ceri bani pentru pastilele ieftine. Mult mai eficient pentru bugetul Sănătăţii ar fi ţinerea în frâu a fraudelor, cu un sistem informatic performant (reţetă electronică şi card de asigurat) şi standardizarea costurilor în spitale, astfel încât să nu mai fie unităţi unde mănuşile costă 1 leu, iar altele să le cumpere de cinci ori mai scump", comentează Dragoş Damian, preşedintele APMGR, citat de evz.ro.

Potrivit înţelegerilor dintre Executiv şi organismele internaţionale, proiectul noii legi a sănătăţii ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului României în prima jumătate a lunii decembrie.

Citit 1516 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.