Campanie VL - Case care mor: O bucată de Italie se prăbuşeşte în Galaţi

Campanie VL - Case care mor: O bucată de Italie se prăbuşeşte în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O clădire de o frumuseţe rară se transformă într-o ruină din cauza dezinteresului proprietarului, statul italian * Nici hoţii de cărămizi nu sunt străini de starea în care se află fostul sediu al Camerei Italiene


A fost frumoasă, dar a ajuns o dărâmătură. Poate şi pentru că nu e situată pe o arteră principală, puţin gălăţeni cunosc minunea arhitectonică din capătul unei uliţe care porneşte din strada Gării. O clădire veche de peste o sută de ani, care aparţine statului italian, îşi pierde pe zi ce trece din farmecul de altădată. Acoperişul s-a dus în mare parte, zidurile exterioare stau să cadă peste clădirile din jur, multe dintre cărămizile care au putut fi refolosite au dispărut, iar totul este înconjurat de un gard de tablă menit să îi apere pe cei care s-ar aventura în zonă. Deşi clădirea este într-o stare avansată de degradare, încă se mai pot vedea o serie de elemente arhitectonice care ar reclama încadrarea imobilului în categoria monumentelor istorice. "Există elemente specifice, care îi dau clădirii originalitate. Pe unul dintre pereţi se pot observa două stele înscrise în cercuri, simboluri masonice, iar intrarea este străjuită de două coloane. La nivelul de finisaje ale faţadelor, clădirea s-a păstrat destul de bine. Noi avem şi fotografii mai vechi din care se vede cât era de frumoasă", a declarat consilier Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi. Instituţia ne-a şi pus la dispoziţiile fotografiile de arhivă pentru ca gălăţenii să poată vedea bijuteria arhitectonică aflată acum pe cale de dispariţie.

Proprietar dezinteresat

Aşa cum spuneam, clădirea a aparţinut mereu statului italian, inclusiv pe perioada comunismului. Primul document care atestă existenţa acestei case este un act de vânzare-cumpărare din 3 mai 1923, prin care era cumpărată de un anume Vittorio Radaelli. Câteva luni mai târziu, pe 6 noiembrie, un alt act de vânzare consfinţea trecerea clădirii în proprietatea statului italian, prin achiziţia de către "consulul general în Galaţi al Republicii Italia", Ricardo Monzani. Preţul tranzacţiei a fost de 200.000 de lei. "În acea perioadă comunitatea italiană din Galaţi era foarte numeroasă, aproximativ 3.000 de persoane. E posibil ca aici să fi funcţionat şi Consulatul Italiei, până când acesta s-a mutat pe strada Domnească, la Parfumul Teilor, însă, din câte ştim, aici îşi avea sediul Camera de Comerţ Italiană", ne-a mai spus consilier Marius Mitrof. Pe timpul comunismului, aici a funcţionat un club de radiocomunicaţii, iar după Revoluţie clădirea a avut diverşi chiriaşi, care au adus-o în starea în care se află acum. Proprietarul, statul italian, nu s-a prea interesat de soarta clădirii. Au fost două vizite ale consulului Italiei, cea mai recentă în urmă cu un an şi ceva, însă ambele s-au soldat cu acelaşi rezultat, respectiv niciunul. "Consulul Salvatore Rippa a venit la Galaţi pentru a vedea imobilul şi noi i-am propus clasarea în lista monumentelor pentru a fi protejat. Nu a fost de acord, ni s-a spus că o vor dărâma sau o vor reface. Nimic din toate astea nu s-a întâmplat până acum", a mai spus reprezentantul DJCPN Galaţi.

Ultimii ani, marcaţi de furturi şi distrugeri

Deşi multă lume se fereşte să vorbească pe şleau, se pare că imobilul a ajuns în această stare din cauza chiriaşilor care au locuit aici, mai mult sau mai puţin legal, după Revoluţie. Nu numai că nimeni nu a dat nici măcar o mână de var, ci au fost şi distrugeri masive, unele iremediabile. Mai mult, procesul de distrugere nu s-a încheiat după ce imobilul a fost părăsit. După cum spun unii dintre vecini, de aici s-a furat masiv, tot ceea ce se putea fura, tot ceea ce se putea refolosi la alte clădiri. În urmă cu ceva vreme a existat chiar riscul ca unul dintre pereţi să cadă în curtea interioară a Liceului de Artă, acesta fiind motivul pentru care Inspectoratul de Stat în construcţii a dispus împrejmuirea zonei.

Citit 2545 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.