Trotuarele din Piaţa Centrală, adevărate focare de infecţie

Trotuarele din Piaţa Centrală, adevărate focare de infecţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania "Pietoni fără trotuare" continuă astăzi în Piaţa Centrală, acolo unde găseşti nereguli la tot pasul, cu atât mai mult în ceea ce priveşte starea trotuarelor. Mizeria este cuvântul de ordine. Aici găseşti gunoaie cât vezi cu ochii, indiferent că eşti şofer sau pieton şi maşini parcate în cele mai neaşteptate locuri.

Excremente şi gunoi, la tot pasul

Pavat pe alocuri cu plăci de granit, trotuarul străzilor Tecuci şi Movilei se degradează lent dar sigur, însă dificultatea vine din faptul că unele bucăţi sunt mai înălţate decât altele, iar între ele au răsărit buruieni. În drum întâlneşti pungi cu gunoi, excremente de la diverse patrupede sau bipede, după noroc, pancarte care te îmbie să-ţi achiziţionezi vin pentru acasă sau vreun fotoliu scos la poartă pentru odihna proprietarilor. Străzile Eroilor şi Pieţii nu fac rabat de la tabloul descris anterior, însă aici plusăm cu maşinile, care stau parcate obraznic de-o parte şi de alta a străzii, ciupind semnificativ din trotuare şi limitând accesul pietonilor. Pe Pieţii, se poate circula, parţial ce-i drept, doar pe o parte a trotuarului deja îngust şi înfrumuseţat cu coşuri de gunoi amplasate fix pe mijloc.

Parcări improvizate

În fiecare dimineaţă şi cu precădere în weekend, strada Dr. Nicolae Alexandrescu se transformă în parcare haotică, unde n-ai loc să arunci un pai, darămite să treci cu sacoşele încărcate de la piaţă. „Mergem printre maşini sau pe stradă, unde ne claxonează şi ne înjură şoferii că le stăm în cale”, spune resemnat Cornel.

În zona tarabelor, bătrânii îşi târâie dificil încăţările printre magherniţele răsărite peste noapte şi unde proprietarii vând suc verde, bomboane agricole şi îngheţată din găleată, sau fac slalom printre ceaune şi tigăi argintii, frumos înşirate pe asfalt.

Pe trotuarul aferent străzii Traian, calci din groapă, în groapă, sau te împiedici de vreo denivelare, iar treptele din faţa şirului lung de magazine nu arată deloc practicabil. Dacă reuşeşti să le urci, eşti constrâns să ocoleşti găleţile de var sau pancartele din tablă care te informează că ai de unde să-ţi cumperi dibluri sau şuruburi. În staţie, oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun pe un culoar de numai câţiva centimetri, pentru că restul a fost furat de chioşcurile de covrigi, tarabele unde nu se mai vând ziare de mult, cabinele telefonice dezafectate şi de coşurile de gunoi care varsă mizeria de-a lungul trotuarului. În plus, mirosul accentuat de urină îţi mută nasul. „Ce condiţii sunt astea? Aici e staţie doar cu numele, aşteptăm în stradă, printre gunoaie”, declară nemulţumită Anica Grigoriu.

Citit 1867 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.