A revenit sezonul gripelor şi virozelor

 A revenit sezonul gripelor şi virozelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Răcirea vremii şi începerea şcolilor duc în fiecare an la creşterea rapidă a numărului de cazuri de viroze respiratorii. Nici de gripă nu suntem feriţi, cabinetele medicilor de familie fiind luate cu asalt în fiecare toamnă de persoane cu astfel de probleme. „Vârstnicii, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În această perioadă sunt în circulaţie virusuri responsabile de ,,gripele false‘‘ şi virusuri ale ,,gripei adevărate’’. În cazul celor false, acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap. Dimpotrivă, gripa propriu-zisă se manifestă prin simptome severe: frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată. Şi complicaţiile sunt diferite. În cazul virozelor sau ,,gripelor false’’, complicaţiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii). În cel al gripei: otita, bronşita, pneumonia, encefalita”, este specificat într-un anunţ postat pe pagina de internet a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Debut în forţă - 1.000 de infecţii respiratorii

Judeţul nostru a început, de la 1 octombrie, supravegherea privind virozele, pneumonia şi gripa. “În prima săptămână s-au înregistrat 982 de cazuri de afecţiuni respiratorii. 65 de persoane au fost internate şi nu s-a înregistrat niciun deces”, se mai arată în acelaşi anunţ.

Pentru a ne feri de astfel de probleme, este bine să respectăm câteva indicaţii simple. Evitaţi aglomeraţiile! Mâinile trebuie spălate ori de câte ori este nevoie. Copiilor trebuie să le fie explicată importanţa igienei. În cazul în care strănutaţi sau tuşiţi, folosiţi şerveţele de unică folosinţă. Nu ignoraţi nici mâncarea şi apa. Pe lângă un minim de 2 litri de apă pe zi, trebuie să mâncăm cu regularitate fructe şi legume proaspete.

Antibioticele sunt ineficiente

O altă greşeală pe care mulţi o fac este să cumpere antibiotice din farmacii şi să le ia fără consultul prealabil al unui medic. “Este bine să se ştie că antibioticele nu ajută în viroze; acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană”, concluzionează autorul anunţului.

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.