Pescarii luptă cu fiscalitatea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la începutul anului şi până acum, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi a fost luat cu asalt de o armată numeroasă de… pescari sportivi. Ce-i mâna pe ei în această bătălie cu un corp militarizat tocmai integrat în structurile europene de profil? Ei bine, doar obţinerea unei vize, care se face anual, pentru acces în zonele de frontieră, viză ce  trebuia aplicată pe carnetul de pescar sportiv.

2009 a adus însă o noutate nu prea bine înghiţită

de pescari. Prin Ordonanţa de Guvern nr.4 din 29 ianuarie a.c. pentru modificarea O.G. nr.128/2000, privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate către persoanele fizice şi juridice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a modificat cuantumul taxei ce trebuie plătită la fisc şi nu oricum. Mai exact, taxa s-a mărit de zece ori;  de la cinci lei s-a ajuns la 50 de lei.

Ordonanţa emisă la sfârşitul lunii ianuarie a.c. a  intrat în vigoare la data de 15 februarie a.c. La momentul oportun, noi am publicat ceea ce era esenţial de ştiut de către pescarii sportivi gălăţeni.

Vize în foc continuu

În replică, aceştia au asaltat ghişeele de la Finanţele Publice şi  Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, dar  şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră. Şi, dacă la Finanţe oricum sunt mai multe ghişee, la A.J.V.P.S. s-a lucrat în regim de forţă majoră, iar la I.J.P.F. chiar zi şi noapte.

La punctul de control de la poartă au fost primite non-stop carnete de pescuit şi documentele necesare vizei, iar eliberările s-au făcut, la fel non-stop. Asta după ce cadrele cu atribuţiuni în acest sens de la Biroul Cabinet şi relaţii cu publicul au lucrat, tot aşa,  zi şi noapte.

Efortul acestora se măsoară, iată, în cele 4.350 de carnete de pescuit sportiv vizate până în prezent. În plus, au fost eliberate şi 950 de avize pentru agrement. Cei care au obţinut aceste vize de agrement pot intra acum, în mod legal, în zonele de frontieră de la Dunăre, Prut şi Siret.

Trebuie făcută precizarea că, înainte, un pescar sportiv care avea pe permisul de pescuit acea viză de acces putea fi însoţit de un prieten, un membru de familie, care nu deţinea o astfel de viză. Acum nu se mai poate, acesta fiind rostul acelor „apostile”.

Dreptul forţei, nu forţa dreptului

Aşadar, bătălia dintre pescarii sportivi şi persoanele implicate din celelalte unităţi amintite s-a lăsat în cele din urmă cu un armistiţiu. Asta nu înseamnă că cetăţeanul de rând a uitat că taxa cu pricina s-a mărit de zece ori, majorare pe care nimeni n-a catadicsit să o justifice în vreun  fel, pentru că aşa-i la noi la români.

De fapt, românii înghit şi astfel de momeli otrăvite fără să crâcnească. De o astfel de atitudine au profitat şi profită încă cei ce stabilesc aşa cum stabilesc – cu forţa - astfel de biruri fără să se teamă că la o adică cele câteva mii de pescari sportivi reprezintă ei înşişi o forţă demnă de luat în seamă.

Citit 949 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.