Şcoala părinţilor - Violenţa şi primitivismul tv influenţează negativ creierul copiilor

Şcoala părinţilor - Violenţa şi primitivismul tv influenţează negativ creierul copiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Focarul infecţiei informaţionale ia naştere atunci când părinţii, în mod conştient sau inconştient, îşi conduc copiii către calculator sau televizor. Ei vor câştiga mai mult timp liber pentru activităţile lor de zi cu zi, trăind senzaţia că au control asupra copiilor, iar aceştia sunt în siguranţă în faţa calculatorului sau a televizorului, care le oferă soluţii complementare de dezvoltare a personalităţii şi a gândirii. Realitatea este alta!

Stagnare

Atunci când informaţiile primite în timpul copilăriei aparţin majoritar televizorului sau calculatorului, creierul prezintă tendinţa de a stagna din dezvoltare, rămânând astfel la un stadiu primitiv. Primitiv nu înseamnă inactiv, ci faptul că raţionamentul, logica şi trăirile emoţionale suferă malformaţii puternice. Cea mai predispusă categorie este formată din copii cu media de vârstă de 7 ani. Un copil care nu va beneficia de o educaţie atentă va avea un acces practic nelimitat la televizor şi calculator de unde, fără ajutorul discernământului dobândit, al explicaţiilor de care are nevoie, cu o nevoie mărită de afecţiune şi recunoaştere, va ajunge să trăiască în două realităţi diferite. Pentru un psihic care nu a ajuns la vârsta minimă de maturizare - „cei 7 ani de acasă” - aşa ceva este greu de suportat şi realitatea virtuala vine peste realitatea copilului, se confundă şi iată un prim pas către afecţiuni şi tulburări psihice grave.

Agresiunea, ca distracţie

Agresiunea virtuală se regăseşte în emisiuni şi în jocurile pentru calculator. Trebuie făcută o delimitare clară între utilitatea informaţiilor şi posibilităţilor virtuale şi daunele făcute de acestea. Nu putem să negăm cantitatea enormă de violenţă şi primitivism care se regăseşte în acest mediu virtual şi care, de multe ori, este lansată fără niciun fel de discernământ, iar, în unele cazuri, intenţionat, pentru a obţine profit. Dacă generaţiile din urmă aveau o copilărie bazată pe joc, poveşti, cântecele şi citit, cele de azi au o copilărie în care violenţa şi instinctele primare necontrolate sunt scoase în evidenţă. Pentru copii, violenţa e o distracţie. În jocurile virtuale, violenţa este modalitatea prin care obţii o recompensă ce oferă satisfacţie, iar un creier nematurizat, deformat, preia violenţa ca pe o cale de a obţine satisfacţii. În filme, de multe ori, eroii negativii sunt preferaţi celor pozitivi pentru că senzaţia că orice este posibil este preferabilă şi poate duce la comportamente deviante, antisociale. Este o imagine a prezentului în care părintele are nevoie de o reorganizare în relaţia cu copilul, iar virtualul are nevoie de un filtru şi de o conştientizare a tipului de informaţii pe care îl vehiculează.

 

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian (www.razvanstoian.com )

 

Citit 1912 ori Ultima modificare Vineri, 23 Noiembrie 2012 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.