Haideţi să-l ajutăm: Micuţul Filip merită să meargă

Haideţi să-l ajutăm: Micuţul Filip merită să meargă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Terapia de care are nevoie se face la Sibiu, o sesiune de două săptămâni costând 2.000 de lei


Filip Dorobat are aproape doi ani, este un copil energic, care zâmbeşte mereu, şi cu toate astea, la opt luni, medicii i-au pus un diagnostic crunt: leziune şi paralizie cerebrală spastică. Ceea ce înseamnă că micuţului i-au fost depistate pete pe substanţa albă a creierului, care îi afectează mersul şi vorbitul. Diagnosticul a fost unul devastator şi venit ca un pumnal înfipt în inima părinţilor, cu atât mai mult cu cât Filip este un copil dorit şi care a venit destul de greu în familia Dorobat.

Probleme încă de la naştere

Micuţul s-a născut prematur, având o greutate de doar 1.200 grame şi suferind de dezlipire de retină. Afecţiunea a fost remediată cu succes, după mai multe drumuri la Bucureşti. Însă problemele abia de acum aveau să înceapă.

„La opt luni am văzut că nu stă în funduleţ, nu se întoarce pe burtică şi nici nu deschide palmele să apuce. Ne-am alarmat!”, povesteşte mămica. Apoi a urmat un şir lung de investigaţii şi drumuri prin spitale, în căutarea unei terapii care să-l ajute pe micuţul Filip să se recupereze. Părinţii au mers iniţial la Galaţi unde au făcut kinetoterapie, fără rezultate vizibile. Apoi au mers la Iaşi şi Bucureşti, unde au aflat de terapia Vojta care se face la Sibiu şi are rezultate în cazul pacienţilor cu o afecţiune a sistemului nervos central şi a aparatului locomotor. „După două săptămâni de Vojta, Filip se rostogolea singur pe burtică, ceea ce el nu făcuse niciodată până atunci. Asta ne-a dat speranţă”, adaugă mama.

Sacrificii pentru a obţine rezultate

În ultimele şapte luni, părinţii au făcut numeroase sacrificii să ajungă la Sibiu cât de des le-a stat în putinţă, asta în condiţiile în care o singură deplasare de două săptămâni ajunge la 2.000 lei. Iar recuperarea lui Filip se întinde pe mai mulţi ani, medicii stabilind perioada undeva la 3-4 ani. „S-a întâmplat să plec şi cu 50 lei în buzunar, dar pentru recuperarea lui nu există nu merg sau nu am cu ce. Ne-am şi împrumutat”, ne spune mama lui Filip.

În momentul de faţă băieţelul abia reuşeşte să stea în şezut şi să se rostogolească de pe o parte pe alta. Rezultatele terapiei sunt puţin vizibile şi din cauză că părinţii abia îşi permit să meargă la Sibiu, o dată la două luni. Aceştia spun că şi-ar dori să aibă posibilitatea de a sta la Sibiu perioade mai lungi, pentru ca recuperarea băieţelului să fie mai rapidă şi cu rezultate vizibile. Chiar şi aşa, mama îi face micuţului, zilnic, exerciţiile învăţate de la terapeuţii sibieni, acasă, pe masa de călcat.

Cei care vor să-i întindă o mână de sprijin şi să-l ghideze pe Filip către primii lui paşi, o pot face prin intermediul contului RO23RZBR0000060014754358, deschis la Raiffeisen Bank, titular Silviu Dorobat.

Citit 1702 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2012 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.