O elevă eminentă se întreţine singură cu 220 lei pe lună
Foto: Foto: Vasile Caburgan

O elevă eminentă se întreţine singură cu 220 lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit la redacţie o scrisoare redactată de un deţinut, care ne povesteşte drama fiicei unui coleg de suferinţă, încarcerat şi el în Penitenciarul Galaţi. Elevă eminentă, fata este la un pas să renunţe la studii, împotriva voinţei sale, acesteia fiindu-i aproape imposibil să se descurce cu cei 220 lei pe lună, pe care-i primeşte ca alocaţie şi bani de liceu.
„Cu speranţa că voi aduce un zâmbet pe chipul unui copil necăjit, dar luptător, vă voi povesti o dramă a vieţii, în care un copil nevinovat şi foarte bun la învăţătură, involuntar de voinţa sa, ar putea abandona cursurile şcolare din cauza situaţiei financiare dezastruoase. Este vorba de o fată, în clasa a XI-a la un liceu de prestigiu din Tecuci, premiantă în fiecare an, şi care se chinuieşte să trăiască, fără sprijinul nimănui, din alocaţia de stat, de 40 lei, plus banii de liceu, 180 lei. Părinţii au divorţat când ea şi sora ei erau încă mici. Fata cea mare a rămas cu tatăl, iar cea mică cu mama. Apoi mama s-a recăsătorit şi a rupt orice legătură cu fata rămasă la tată. În timp ce tatăl, navigator la vremea respectivă, era în voiaj, locul acestuia era luat de bunică, care se îngrijea de fată. În 2008, un alt mare necaz s-a abătut asupra familiei. Tatăl, aflându-se acasă şi consumând băuturi alcoolice cu un alt consătean, a iscat o ceartă banală, care a degenerat în bătaie. A doua zi a apărut vestea şoc: tovarăşul de pahar al bărbatului este găsit decedat.

La vârsta buletinului îşi ia viaţa în propriile mâini

Fetiţa era atunci în clasa a VIII-a şi se pregătea să intre la liceu. S-a înscris la unul dintre cele mai cunoscute licee din Tecuci, unde cu multă ambiţie a reuşit să termine prima din clasă în fiecare an. Vara aceasta, a murit şi bunica fetei, sub tutela căreia se afla. Acum, fata a rămas singură, într-o societate perfidă, cu un tată care mai are de executat trei ani şi şase luni pentru un moment de nesăbuinţă şi cu o mamă care, la cererea disperată a fetei, a răspuns că nu o poate ajuta din pricina situaţiei materiale foarte proaste şi a greutăţilor din actuala familie. Fata se află în tutela unei vecine, pentru că altfel n-ar fi putut beneficia de banii de liceu. Bursa de merit nu o primeşte, cu toate că media 9,34 îi permite, dar sunt alte medii mai mari şi fonduri insuficiente. Consider că putem aduce o clipă de fericire şi produce o bucurie cât de mică acestui copil care crede în continuare în steaua ei norocoasă şi învaţă cu multă ambiţie în ciuda greutăţilor, sperând că într-o zi va ajunge pe picioarele ei. Poate unele persoane o pot ajuta pe această tânără să depăşească momentele grele şi să-i readucă fericirea în suflet, mai ales acum, în preajma sărbătorilor.”
Semnatarul scrisorii ne roagă să nu facem public numele tinerei, pentru a nu o pune într-o situaţie jenantă, însă cei care doresc să o ajute pe fată ne pot contacta la redacţie pentru detalii.

Citit 3089 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2012 17:31

10 comentarii

 • postat de Mihail
  Marți, 18 Decembrie 2012 23:29
  Maria,Daca este adevarat ce spui,tot respectul pentru enoriasii din satul tau si pentru pastorul lor sufletesc,bravo lor!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Marți, 18 Decembrie 2012 22:39
  "Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta." (Matei 6, 3). Cum va puteti inchipui ca un suflet de copil ar fi putut supravietui cu 220 de lei pe luna (mancare, naveta la Tecuci, lemne etc). De patru ani Biserica din satul ei este cea care se ingrijeste de cele necesare traiului zilnic fara sa mediatizeze acest lucru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Miesila
  Marți, 18 Decembrie 2012 22:21
  Lasati dragilor, ca facem revelion pt pensionari si pomana porcului, ne angajam beizadelele in functii publice si fraierii tot ne voteaza, n-avem timp sa ne mai uitam la cei de langa noi. Si pt analfabetul care ia in deradere Biserica, sa afle ca preotii fac infinit mai multe opere de caritate decat politicienii, diferenta e ca nu merg cu televiziunile dupa ei. Din pacate nu pot sa remarc faptul ca politicienii, speriati de cota de incredere a romanilor in Biserica comparativ cu cei "alesi", au demarat o propaganda de denigrare a preotilor prin intermediul mijloacelor mass-media care le apartin in totalitate...Chiar ca e ultimul lucru care lipseste Romaniei, pierderea increderii in crestinism, ca in rest le-am importat pe toate: droguri legale, homosexualitate, trafic de carne vie, etc,etc
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail
  Marți, 18 Decembrie 2012 20:30
  Dar unde sunt filantropii de odinioara ,capabili de gesturi nobile si generoase,dar unde este MILOSTIVA Si ATOT PUTERNICA BISERICA,intr-o astfel de situatie cand fapta buna ar fi rasplatita de reusita acestui copil atat de bun si dotat dar dezavantajat de soarta capricioasa!!!Ziarul poate organiza si o tombola a magnatilor locali(DOMNUL BAILA II CUNOASTE BINE!!!) ,iar fondurile sa fie donate in folosul acestei tinere...Se pot face si donatii la un anumit cont care poate fi instituit tot de catre ziar!!!Succes!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 18 Decembrie 2012 18:54
  Ar trebui scoasa o ordonanta de ugenta, TOATE PERSOANELE PUBLICE SAU NU CARE AU PROFIT PESTE 1MIL de E ANUAL sa doneze 1% intr-un fond ce poate fi verifica public de fiecare cetatean si studiate cazurile cele mai grave si atribuiti banutii progresiv! DAR CINE SA FACA ASTA??? O SOCIETATE CARE NE INVATA CA CEI MULTI SI SARACITI DE CEI PUTINI SI BOGATI NU CONTEAZA???? O SOCIETATE CARE DISTRUGE FAMILIA, TRADITIA, SI STABILITATEA??? NU.... SOCIETATEA ACTUALA ESTE MAI BOLNAVA MAI CEVA CA CEI CARE O CONDUC! O ALTA BOALA ESTE INDIFERENTA... SI O AU TOTI DE SUS MAI JOS... MAI ALES CEI DE SUS!
  0
  0
  Raportează
 • postat de de la sorin,ptr V.L si Biserica .
  Marți, 18 Decembrie 2012 17:05
  da cineva,mai an josul paginei , pomemeste de viata libera . Corect nu prea sa anghesuit acest cotidian pentru astfel de acte. Ar cam fi timpul , un alt ajutor ar mai fi Biserica , ca si aolo bani sunt cu nemiluita si nici lui dumnezeu nu ai da socoteala ce face popa cu banii ancasati de la babe, si tot felul de milostivenii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de O parere
  Marți, 18 Decembrie 2012 14:38
  Pacat de aceasta eleva ca si de alti copii aflati in situatii mai mult sau mai putin similare ,nedreptatiti fiind si de soarta si de autoritati.O fundatie ale carui fonduri sunt axate pe intrajutorarea unor astfel de cazuri ,pentru a impiedica irosirea lor pe drumul vietii?Biserica?Dar poate se implica cadrele didactice sau liderii de sindicat asa cum s-au implicat si cu alte ocazii in strangerea de bani pentru un lider politic local aflat in suferinta?
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Marți, 18 Decembrie 2012 14:36
  oare de ce avem institutia numita protectia copilului?
  0
  0
  Raportează
 • postat de SF
  Marți, 18 Decembrie 2012 13:47
  articolul asta este trist ,ca si viata de zi cu zi pe care o traim an aceasta tara numita Romania,are dreptatate galatean, oare citeste vreon politician articolul pana la capat ? Dar tu , tu cel ,ce ai scris acest articol ai facut o propunere sefilor tai de la VIATA LIBERA ,SA AJUTATI ACEST SUFLET TRIST ?????? Este cazul sa aratati si voi ca sunteti aproape de cei ce au nevoie de un ajutor , citesc zilnic acest ziar ,dar nu prea am vazut sa dati si voi ceva ,cuiva, ca bani aveti slava consumatorilor vostri. iar noi consumatorii asteptam o reactie made VIATA LIBERA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 18 Decembrie 2012 12:21
  Ia uitati-va ce s-au mai inghesuit politicienii s-o " ajute" !!! Cu siguranta tot la oamenii simpli e speranta !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.