O elevă eminentă se întreţine singură cu 220 lei pe lună
Foto: Foto: Vasile Caburgan

O elevă eminentă se întreţine singură cu 220 lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit la redacţie o scrisoare redactată de un deţinut, care ne povesteşte drama fiicei unui coleg de suferinţă, încarcerat şi el în Penitenciarul Galaţi. Elevă eminentă, fata este la un pas să renunţe la studii, împotriva voinţei sale, acesteia fiindu-i aproape imposibil să se descurce cu cei 220 lei pe lună, pe care-i primeşte ca alocaţie şi bani de liceu.

„Cu speranţa că voi aduce un zâmbet pe chipul unui copil necăjit, dar luptător, vă voi povesti o dramă a vieţii, în care un copil nevinovat şi foarte bun la învăţătură, involuntar de voinţa sa, ar putea abandona cursurile şcolare din cauza situaţiei financiare dezastruoase. Este vorba de o fată, în clasa a XI-a la un liceu de prestigiu din Tecuci, premiantă în fiecare an, şi care se chinuieşte să trăiască, fără sprijinul nimănui, din alocaţia de stat, de 40 lei, plus banii de liceu, 180 lei. Părinţii au divorţat când ea şi sora ei erau încă mici. Fata cea mare a rămas cu tatăl, iar cea mică cu mama. Apoi mama s-a recăsătorit şi a rupt orice legătură cu fata rămasă la tată. În timp ce tatăl, navigator la vremea respectivă, era în voiaj, locul acestuia era luat de bunică, care se îngrijea de fată. În 2008, un alt mare necaz s-a abătut asupra familiei. Tatăl, aflându-se acasă şi consumând băuturi alcoolice cu un alt consătean, a iscat o ceartă banală, care a degenerat în bătaie. A doua zi a apărut vestea şoc: tovarăşul de pahar al bărbatului este găsit decedat.

La vârsta buletinului îşi ia viaţa în propriile mâini

Fetiţa era atunci în clasa a VIII-a şi se pregătea să intre la liceu. S-a înscris la unul dintre cele mai cunoscute licee din Tecuci, unde cu multă ambiţie a reuşit să termine prima din clasă în fiecare an. Vara aceasta, a murit şi bunica fetei, sub tutela căreia se afla. Acum, fata a rămas singură, într-o societate perfidă, cu un tată care mai are de executat trei ani şi şase luni pentru un moment de nesăbuinţă şi cu o mamă care, la cererea disperată a fetei, a răspuns că nu o poate ajuta din pricina situaţiei materiale foarte proaste şi a greutăţilor din actuala familie. Fata se află în tutela unei vecine, pentru că altfel n-ar fi putut beneficia de banii de liceu. Bursa de merit nu o primeşte, cu toate că media 9,34 îi permite, dar sunt alte medii mai mari şi fonduri insuficiente. Consider că putem aduce o clipă de fericire şi produce o bucurie cât de mică acestui copil care crede în continuare în steaua ei norocoasă şi învaţă cu multă ambiţie în ciuda greutăţilor, sperând că într-o zi va ajunge pe picioarele ei. Poate unele persoane o pot ajuta pe această tânără să depăşească momentele grele şi să-i readucă fericirea în suflet, mai ales acum, în preajma sărbătorilor.”

Semnatarul scrisorii ne roagă să nu facem public numele tinerei, pentru a nu o pune într-o situaţie jenantă, însă cei care doresc să o ajute pe fată ne pot contacta la redacţie pentru detalii.

Citit 3153 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2012 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.