Sărbători de iarnă mai sărace în brazi

Sărbători de iarnă mai sărace în brazi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mari sau mici, bogaţi în crengi sau cu tulpina aflată la vedere, de un verde crud sau argintii, brazii tăiaţi pentru Crăciun au apărut de peste o săptămână şi în pieţele din Galaţi. Cei interesaţi au de unde alege, chiar dacă numărul pomilor oferiţi spre vânzare a scăzut sensibil faţă de anul trecut. Dacă pe pieţele din alte oraşe se găsesc şi brazi aduşi din ţări precum Danemarca, Suedia sau Norvegia, în Galaţi, pomii de vânzare sunt doar din producţia autohtonă


Mulţi dintre gălăţeni vor doar să afle preţul brazilor. Se apropie, întreabă, se uită cu atenţie la unul sau dou pomi, după care dau din umeri şi pleacă. Majoritatea argumentelor comercianţilor care îi asaltează nu par să aibă niciun efect asupra deciziei lor. Singurul lucru care pare să conteze este cât de mult este dispus vânzătorul să lase la preţ. Dacă oferta este un bună, negocierile au toate şansele să înceapă. La final, toţi cei implicaţi ar trebuie să fie mulţumiţi: clientul, pentru că a reuşit să ia un brad de Crăciun la un preţ bun, vânzătorul, pentru că a scăpat de o parte din marfă şi pentru că a făcut şi un oarecare profit şi bradul, pentru că nu a fost tăiat în zadar.

"Fără brad, sărbătorile nu sunt aceleaşi"

„De când mă ştiu am avut acasă brad de Crăciun. Fără, parcă sărbătorile nu mai sunt aceleaşi. Am locuit şi timp de şapte ani într-o localitate de munte şi de atunci am rămas cu obiceiul de a cumpăra brad an de an. Deşi preţurile sunt cam mari pentru ce venituri au cei mai mulţi dintre gălăţeni, cred că merită să faci un mic efort. Pe cel de anul ăsta, spre exemplu, am reuşit să-l iau cu 60 de lei. M-am uitat să fie drept, nici mic, dar nici înalt şi să aibă crengi dese şi bogate. Copiii abia aşteaptă să-l împodobească”, ne spune Costică Oprişan (foto 3), unul dintre gălăţenii pentru care căutarea unui brad a avut un rezultat fericit.

40 de lei, preţul de pornire

Pentru alţi gălăţeni, puţini, ce-i drept, preţul nu contează. Tot ceea ce vor este să aibă un brad cât mai înalt şi bogat în crengi. În astfel de cazuri, preţul poate depăşi cu uşurinţă chiar şi 500 de lei. „Avem şi clienţi cu bani, care vor doar ce-i mai frumos. Oricum, deşi anul acesta preţurile pornesc de la 40 de lei, sunt mulţi cei care vor să lăsăm sub această sumă. Prefer, însă, să rămân cu marfa nevândută, decât să o dau pe nimic. Mai sunt şi persoane, în special pensionari, care vin şi vor să cumpere doar câte o creangă. Însă pentru că iarna asta am venit cu mai puţini brazi faţă de anii din urmă, nu văd cui îi va conveni să rupă crengi pentru a le vinde separat”, ne explică unul dintre vânzători, venit din judeţul Vrancea. Bărbatul se mai plânge şi de faptul că de la an la an vânzările scad tot mai mult. „De trei ani, din cauza crizei, eu am lăsat preţurile brazilor neschimbate. La sărbătorile de iarnă din urmă cu patru ani, brazii de pe piaţă aveau preţuri mai mari. În acelaşi timp, însă, preţul carburanţilor aproape s-a dublat, Anul ăsta, din cauza ninsorii, a trebuit să echipez camionul cu lanţuri. Dacă iana trecută doar de la mine din comună (com. Năruja, jud. Vrancea) au venit în Galaţi şapte comercianţi cu brazi, acum mai suntem doar trei.”, adaugă comerciantului.

Accesoriile dublează preţurile

Dacă este pentru prima oară când împodobeşti un brad sau suportul de pom s-a stricat şi nu mai poate fi folosit, vei fi nevoit să cumperi şi un astfel de dispozitiv. Preţurile variază şi mai mult aici. Dacă pentru un suport simplu, făcut din lemn, trebuie să plăteşti cam 18 lei, pentru cele din metal preţul poate depăşi chiar şi 200 de lei. În cazuri mai rare, dacă bradul este foarte înalt, preţul suportului îl poate ajunge pe cel al pomului propiu-zis. Inovaţia îşi face simţită prezenţa şi aici. Dacă din anii copilăriei ne aducem aminte de suporturile de brad confecţionate de o cunoştinţă sau rudă, acum se găsesc de cumpărat suporturi care au încorporat şi un rezervor de apă cu minerele, care ajută bradul să se menţină proaspăt pentru cât mai mult timp. Preţul, însă, porneşte cam de la 200 de lei.

Nu putem trece nici peste instalaţiile luminoase care pun în valoare pomul de Crăciun. Dacă o instalaţie simplă costă 17 lei, pentru cele mai complexe puteţi plăti şi până la 270 de lei.

Citit 2218 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2012 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.