Gospodine care ştiu să dea savoare Crăciunului. Iată câteva reţete de bucate tradiţionale

Gospodine care ştiu să dea savoare Crăciunului. Iată câteva reţete de bucate tradiţionale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

E nevoie de ani de experienţă ca bunătăţile tradiţionale să iasă ca la carte * Munca din bucătărie nu e puţină, dar merită, atunci când Crăciunul capătă un gust aparte


Belşugul mesei de Crăciun ne-ar bucura pe toţi chiar şi dacă bunătăţile au fost cumpărate, pe ultima sută de metri, din supermarket sau de prin alte magazine. Altul ar fi, însă, gustul sărbătorii dacă toate mâncărurile tradiţionale au fost pregătite în casă, de mâini pricepute, care au amestecat cu ingredientele proaspete şi câteva gânduri frumoase pentru cei care se vor aduna în jurul mesei, în ziua Naşterii Mântuitorului. Totuşi, delicatese nu poate face oricine. Reţele de Crăciun se perfecţionează în ani de practică şi numai gospodinele care au răbdare şi gătesc cu drag ajung să pună pe masă mâncăruri al căror gust să bucure şi sufletul mesenilor.

Reţete perfecţionate în peste 20 de ani

Pe doamna Maria Gavriliu am găsit-o acasă, la Schela, puţin după prânz. Este învăţătoare de o viaţă, iar acum, deşi s-a pensionat, lucrează cu o clasă pregătitoare de peste 30 de copii. Găseşte timp şi pentru familie şi evident şi pentru pregătirile de Crăciun. „De obicei, cu o săptămână înainte, produsele tradiţionale sunt gata preparate. Nu e bine să aglomerăm ultima perioadă de dinaintea sărbătorilor şi să facem totul în grabă”, ne spune doamna Gavriliu. Foloseşte aceleaşi reţete de prin anii 1980. Mâncărurile au ieşit bine de la început, dar în cei peste 20 de ani care s-au scurs de atunci au mai prins şi savoarea experienţei.

Caltaboşii şi cârnaţii de casă

Pregătirea Crăciunului, în bucătărie, nu are cum să înceapă înainte de tăiatul porcului. Abia după o gospodină are la îndemână ingredientele esenţiale. Printre primele bunătăţi care ies din mâinile doamnei Gavriliu, în preajma Crăciunului, sunt caltaboşii. Ingredientele principale: plămânii de porc, ficatul şi splina care, laolaltă, trec prin chinurile maşinii de tocat, împreună cu o bucată mică de carne şi o alta de carne cu grăsime din zona capului. „Se umple pe jumătate cu orez un pahar folosit la servirea vinului şi se amestecă laolaltă cu tocătura. Orezul trebuie înainte fiert pe jumătate şi spălat cu apă rece. Tot acum se pun şi condimentele, în funcţie de gust. Eu folosesc, de obicei, sare, piper şi ienibahar şi se umple maţul folosit la caltaboş. La fiert se pun în apă rece, vreme de vreo 45 de minute. Se înţeapă cu un ac lung, ca să se pătrundă mai repede şi mai bine. Există aici şi un mic secret, ca să nu se spargă, la fiert, caltaboşii. De fiecare dată când scot o serie de la fiert, iau o cană cu apă clocotită din oală şi torn, înapoi, una cu apă rece”, ne-a spus doamna Gavriliu.

Cârnaţii se fac după o reţetă similară, doar că este nevoie de ceva mai multe ingrediente. „Prima dată mă asigur am o cantitate suficientă de creier de porc tocat. E nevoie, apoi, de bucăţile de slănină de la cap şi o bucată de carne macră. Gust mai dau şi bucăţile de slănină de pe şira spinării, care nu trebuie să lipsească şi care se taie în cuburi mici. Se amestecă toate cu 3 ouă şi 3 cepe tăiate şi condimente, tot sare, piper şi ienibahar. Apoi vine partea de umplere a cârnaţilor, care ajung la fiert, tot în apă rece, la fel ca şi caltaboşii”, explică gospodina. Cârnaţii de pot pune şi la presat, după fierbere.

Două botezuri ale fierberii

Toba este şi ea nelipsită de pe masa de Crăciun. E nevoie ceva mai multă muncă până să fie gata, dar cine găteşte cu plăcere, nu mai ţine cont. „Mai întâi fierb inimă şi rinichi de porc, cu puţină sare. Trebuie fiartă şi carne de porc şi e nevoie de şi grăsime, tăiată bucăţi şi condimentată. Când toate s-au fiert deja, curăţăm şi doi căţei de usturoi pe care îi vom adăuga compoziţiei cu care umplem stomacul. Odată umplut, acesta se pune la fiert în apă rece, cu sare şi dafin. Se înţeapă, ca să se pătrundă şi se scoate cam după jumătate de oră, având în vedere că parte dintre ingrediente au mai fost odată fierte”, mai spune Maria Gavriliu. Una peste alta, mâncarea bună şi sănătoasă e importantă. Şi mai important, însă, e să mâncaţi cu pofta şi cu cei dragi, adunaţi în jurul mesei!

Citit 2692 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.